Missen som kan ge dig 3000 kr i böter

Den drygt 20 år gamla lagen skapar förvirring. Den som gör fel kan få 3000 kronor i böter. Många undrar om en gångare får gå rakt ut i trafiken vid övergångsställen, utan att ha haft ögonkontakt. Och har en cyklist företräde?

Hon har arbetat 43 år som trafiklärare och verkar vid Östersunds Trafikskola. Hon märker att både elever och många rutinerade bilister är osäkra på vad som gäller vid övergångsställen. Alla har inte koll på den så kallade zebralagen. Många tror att fotgängaren måste ha ögonkontakt med bilisten. Men egentligen är det inte så svårt, vid ett övergångsställe gäller olika regler beroende på om det är gångare eller cyklister som man möter.

I trafikförordningen står det att ”Gående som skall gå ut på ett övergångsställe skall ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos de fordon som närmar sig övergångsstället.” Men enligt trafikläraren ska bilisterna i praktiken alltid släppa över fotgängarna.  
– Bilister ska alltid släppa över gångarna, fotgängarna har som sagt inga skyldigheter alls och ska alltid komma över övergångsstället om det inte är rött ljus. Det stämmer inte att man måste ha ögonkontakt, det är bara att stanna bilen och släppa fram dem, säger Louise Molund.

Enligt polisen ger det böter på 3000 kronor om man inte lämnar företräde för fotgängare vid ett övergångsställe. Men även om det inte är ett övergångsställe så har du skyldighet att visa hänsyn för gångarna.

Kommer du till en korsning och det finns en gångare som signalerar att den vill över, då ska man stanna bilen, enligt trafikläraren. I trafikförordningen står det dock att ”Utanför ett övergångsställe får gående korsa vägen endast om det kan ske utan fara eller olägenhet för trafiken”.
– Är det en korsning och det saknas ett övergångsställe ska man släppa över dem. Men då krävs det ett större samspel mellan gångare och bilist, säger Louise Molund.

Här gäller det att släppa över fotgängarna, även om ni inte haft ögonkontakt.

På trafikskolorna är man mycket noga med körning vid övergångsställen. Det är en av de platser där elevernas uppmärksamhet och förståelse av trafiken verkligen ställs på prov. Det är också ett av de misstag som gör att man kan kuggas på uppkörningen.
– Vi lär våra elever att alltid sakta i farten när de kommer till ett övergångsställe. Sedan måste de ha en bra överblick och se efter om det finns några gångare som vill komma över, säger Louise Molund.

Många tror att cyklister har samma rättigheter som gångare. Men det är fel, cykeln är ett fordon och ska inte betraktas på samma sätt som bilen. Om de däremot leder cykeln gäller samma regler som för en fotgängare.
– Cyklister får cykla över ett övergångsställe. Men bilisterna behöver inte lämna företräde för dem, säger Louise Molund.

För många som tog körkort i forntiden är det lätt att glömma bort vad som gäller. Dessutom stiftas nya lagar och gamla ändras.
– Det är lätt att glömma bort reglerna, sedan kommer det nya också, säger Louise Molund.
Foto stora bilden: Polisen
LÄS MER: