Missarna som kan få veganläder i bilar att smälta och bubbla

Veganska bilinredningar har blivit en stark trend. Men hur klarar de nya materialen tidens tand? Nu kommer rapporter om att veganskt läder i Teslabilar smälter, flagar och bubblar. Men oftast beror det på misstag från ägarna, än så länge vet vi ganska lite om hur de nya konstgjorda materialen kommer att åldras över lång tid.

Allt fler biltillverkare hakar på trenden med vegansk inredningar i sina bilar. Som så många andra av de senaste nymodigheterna inom bilvärlden är det Tesla som är trendsättare. Veganskt läder är snällare mot såväl klimat som boskap. Men medan vi vet att hur en animalisk läderklädsel åldras är det ganska okänt hur veganskt läder klarar tidens tand. 

Nu kommer rapporter om Teslas äldsta bilar med vegansk läderklädsel som tyder på att konstskinnet inte riktigt åldras med samma patina och värdighet som äkta läder. Ägare har upptäckt börjat sönderfalla och smälta. De äldsta bilarna med vegansk läder är idag sju år gamla. 

Handsprit, hudkräm och citrusfrukter kan förstöra veganskt läder. Bild: Reddit

Enligt ett en tråd på ett Teslaforum på nätet om veganska klädslar riskerar de att smälta och att det översta lagret på klädseln försvinner när klädseln börjar bli sliten. Andra ägare har visat upp sina klädslar på Reddit och visar hur både klädsel och dörrhandtag har smält. Men enligt kommentarerna kan det bero på frätande svett och misstag från ägarnas sida.

Saker som kan förstöra vegansk läder är hårprodukter, hudkräm, handsprit, citrusfrukter och siikonbaserat glidmedel. Än så länge vet vi för lite hur biltillverkarnas nya veganska klädslar kommer att åldras, men lika mysigt som med en välskött patinerad gammal läderklädsel lär det inte bli. Men som tur var finns det en lösning, och det är att köpa nya stolsöverdrag till

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester