Mini-Batmobil slog rekord – nu byggs gatlegal version med 1000 hk

Mini-Batmobilen slog rekord i backen på Good Festival of Speed. Nu är det klart att det kommer en gatlegal version av bilen. McMurtry Spéirling gör 0-100 km/h på 1,5 sekunder. 

McMurtry tjusade publiken på Goodwood när deras ensitsiga fläktbil Spéirling slog rekordet för elbilar i den berömda backen. Bilen körde på 39,08 sekunder, 0,8 sekunder snabbare än den tidigare rekordhållaren Volkswagen ID R. Till sin hjälp hade Spéirling en fläkt som gav bilen upp till 2000 kg extra downforce. 

Här slås rekordet uppför Goodwoods backe.

Nu avslöjar bolagets vd Thomas Yates för Autocar att bilen kommer att produceras och börja säljas i en gatlegal version. 
– Vi vill tillhandahålla något som du kan köra genom centrala London och sedan ta in på en bana. Det kommer aldrig att vara det mest bekväma över farthinder, men det är inte riktigt meningen. Poängen är att du har den här otroliga, högljudda, spännande, elektriska riktigt kompakta bilen som du vet kommer att vara den snabbaste på alla bandagar du deltar på, säger Thomas Yates.

Men Mini-Batmobilen lär inte bli någon vanlig syn på gatorna. Endast sju exemplar kommer att göras, och räkna med ett pris en bra bit över tio miljoner kronor. Bilen har teknik från den omtalade fläktbilen Brabham BT46 som vann Sveriges Grand Prix 1978 innan  den förbjöds. I Spéirlings fall innebär det att du får 2000 kg extra downforce redan vid stillastående. Bilen väger endast 1000 kg och har 1000 hästkrafter. Batteriet på 60 kWh sitter runt sittbrunnen.