Mini-Batmobil med förbjudna fläkten ska slå fartrekord

Den ser ut som en mini-Batmobil och har en förbjuden Formel 1-fläkt. Nya McMurtry Spéirling kan vara världens kvickaste elbil. Nu ska den slå rekord på Goodwood Festival of Speed.

Nya brittiska elbilsmärket McMurtry Automotive har tagit fram en minst sagt udda skapelse som de ska visa upp på Goodwood Festival of Speed i veckan. Deras plan är att köra upp för Goodwoods berömda backe på rekordtid. 

Bilen har fläktar som skapar enorm downforce.

Och det finns förutsättningar att lyckas med tanke på hur snabb McMurtry Spéirling är. Den ensitsiga bilen ser ut som en mini-Batmobil, men sägs vara snabbare än en Bugatti Chiron, och ska till och med slå racerbilen Volkswagen ID R. Mini-Batmobilen gör 0-97 km/h under 1,5 sekunder. 

Bilen har en spektakulär finess som inte använts sedan Niki Lauda vann Formel 1 på Anderstorp 1978. Bilen har dubbla fläktar som suger fast den mot marken och skapar ett enormt downforce, omkring 2000 kg. Enligt McMurtry har den mer downforce än en Formel 1-bil vid 240 km/h. 

McMurtry siktar på rekord på Goodwood Festival of Speed.

Utvecklingen leda at den tidigare F1-föraren Max Chilton. Och teamet bakom McMurtry verkar säkra på att de ska slå Volkswagen ID R:s rekord i backen. 
– Vårt mål är att vinna evenemanget och vi känner att rekordet är inom räckhåll om allt stämmer in på oss. Naturligtvis är detta motorsport och man kan aldrig ta något för givet men vi dyker upp med ett mycket konkurrenskraftigt paket. Den sista gången en fläktbil tävlade i motorsport var när Niki Lauda dominerade 1978 års svenska Formel 1 Grand Prix, säger Thomas Yates, vd för McMurtry Automotive.