Miljöpartiet i Tyskland vill förbjuda E10-bensin och biodiesel

Tyskland är på väg att fasa ut etanol helt från bensin och skrota E10-bensinen och förbjuda biodiesel. Anledningen är att den tyska miljöministern Steffi Lemke (Miljöpartiet De Gröna) vill att grödor endast används till livsmedelsproduktion. 

Sedan augusti 2021 har Sverige E10-bensin med upp till 10 procent etanol. Nu vill Tyskland förbjuda E10 och inblandning av biobränslen i bensin och diesel, uppger Autobild. Förslaget kommer från oväntat håll. Miljöpartiet De Gröna och miljöministern Steffi Lemke anser att alla grödor ska användas till mat istället för till bränsle. 

Bioetanol görs bland annat på majs, sockerrör, betor och växtavfall. Biodiesel görs på bland annat slakteriavfall, raps och rester från palmolja. Ungefär åtta procent av världens arealer användes för att odla biobränslen under 2021, och andelen har ökat från fem procent 2018. 

De gröna i Tyskland anser att det som odlas till 100 procent ska förädlas till mat och inte till bränsle. I Tyskland kallas debatten ”bränsle eller mat”. Det federala miljöministeriet under Steffi Lemke (De Gröna) förbereder nu ett lagförslag där förbudet mot biobränsle ska genomföras genom att minska reduktionsplikten. Tyskland har en reduktionsplikt på åtta procent, men des minska den till 2,3 procent 2024 och noll 2030.

De Grönas förslag har utlöst ett internt bråk i den tyska regeringen. Transportministeriet med Volker Wissing (FDP) är emot förslaget då det ökar CO2-utsläppen kraftigt. 
– Åtgärden skulle leda till en betydande ökning av CO 2 -utsläppen inom transportsektorn och står därför i strid med den deklarerade gemensamma avsikten från den federala regeringen att uppfylla klimatskyddsmålen, säger en talesman för myndigheten.

Debatten i Tyskland är något av omvända världen. De Gröna i Tyskland anklagas nu av FDP för att motarbeta klimatet och inte ha något alternativ till hur utsläppen. Även den tyska bilistorganisationen ADAC är emot förslaget.