Miljarder i klimatbonus till elbilar stoppade – blankett saknas

Utbetalningarna av klimatbonus till elbilar i Sverige har stoppats. Orsaken är att Transportstyrelsen ännu inte fått fram någon blankett. Fortfarande vill inte myndigheten avslöja exakt vilken dokumentation bilägare behöver skicka in. 
– Vi har medvetet valt att inte vara för specifika eftersom vi inte har klart för oss hur det ser ut hos olika återförsäljare, säger Jonny Geidne hos Transportstyrelsen. 

Den 7 november förra året gick regeringen ut med en dags varsel och tog bort klimatbonusen för elbilar och laddhybrider i Sverige. Det orsakade rusning till bilhandeln som sålde 1000-tals bilar den 8 november. Det innebar också att alla som fått en klimatbonusbil levererad efter den 8 november måste kunna bevisa att de beställt bilen senast den 8 november. 

Problemet är att bilägarna ska fylla i en blankett som inte finns. Fortfarande sex månader efter att regeringen gick ut med sitt besked har inte Transporstyrelsen lyckats få fram nya blanketter. Nu har utbetalningarna av klimatbonus tillfälligt stoppats, då bilägare inte kan ansöka. Normalt sett skulle bonusen på 50 000 kr eller 70 000 kronor ha utbetalats efter drygt sex månader. Nu får bilköparna vänta.  

Nu hoppas Transportstyrelsen få ut blanketten under vecka 24, men det är än så länge bara en förhoppning. 
– Vår inriktning är att påbörja utskicken av ansökningsblanketterna under vecka 24. Utskicken kommer ske i etapper med utgångspunkt från när fordonen tagits i trafik första gången. Detta för att de som väntat längst ska få sina utbetalningar så snart som möjligt. Vi bedömer i dagsläget att det i normalfallet kommer ta omkring 14 dagar från det att ansökan kommit in till Transportstyrelsen till dess bonusen betalas ut, säger Jonny Geidne, utredare på Transportstyrelsen. 

Exakt vilken dokumentation som bevisar att bilen beställts senast 8 november som bilägarna måste bifoga till blanketten är än så länge hemligt, så bilägare som vill förbereda sig går bet. 
– Vi har medvetet valt att inte vara för specifika eftersom vi inte har klart för oss hur det ser ut hos olika återförsäljare. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester