Miljardären skapar ny bil: ”Som en tuff och klassisk Land Rover”

Miljardären Jim Ratcliffe gillade inte att Land Rover Defender fick en ny, modern design.
Nu bygger han ett eget bilmärke – som är en kopia av gamla Defender.
– Det har uppstått en lucka på marknaden. Folk vill fortfarande ha en robust, hårt arbetande och fyrhjulsdriven maskin, säger han.
Om drygt ett år kan du köpa Ineos Grenadier, döpt efter en pub i London.

När Land Rover Defender nyligen kom ut på marknaden i ny, modern design blev många inbitna Defender-entusiasterna besvikna. En av dom var Storbritanniens femte rikaste man, Sir Jim Ratcliffe.
Men eftersom Jim är en handlingens man med väldigt mycket pengar (140 miljarder kronor ungefär) bestämde han sig för att sluta klaga och göra något åt saken – att helt enkelt starta en bilfabrik och bygga en bilmodell som han själv gillar.
Resultatet blev Ineos Grenadier, i princip en oblyg kopia av klassiska Defender.
– Back to basics, säger han. Vi ville tillbaka till en design som gillas av väldigt många kunder, men den typen av bil har övergivits av de flesta tillverkare.
Om drygt ett år ska produktionen dra igång i den stora fabriken i södra Wales.

Sir Jim Ratcliffe tror inte på Land Rovers löfte om att den nya Defendern är den perfekta terrängmaskinen.
– Nej, jag tror att det finns ett behov av en robust, hårt arbetande och fyrhjulsdriven maskin. Den luckan på marknaden ska vi nu fylla, säger han.

Dessutom ska Grenadier vara snällare mot plånboken än nya Defender, som börjar på 615 000 kronor för grundmodellen med plåtfälgar och tygklädsel. Defender finns i fyra utrustningsnivåer och toppmodellen X kostar en bit över miljonen.
Hur många olika varianter av Grenadier som ska säljas är ännu osäkert, men den kommer vara ungefär 60 000-70 000 kronor billigare än den enklaste Defendern.

Till att börja med kommer Ratcliffes bil att ha en konventionell 3,0 liters sexcylindrig bensinmotor från BMW. Men inom en snar framtid är planen att en vätgas-modell ska tillverkas.
Ratcliffe förklarar inte i brittisk media varför han väljer bort elmotor för att istället satsa på en så pass smal teknik som bränsleceller.

Däremot berättar han om varför bilen döptes till ”Grenadier”.
– Vi satt på en pub i London för tre år sedan när vi bestämde oss för att satsa på en egen bil. Pubens namn är Grenadier och vi hade inget annat bra namnförslag.

Snabbfakta/ Ineos Grenadier

Uppskattat pris: 400 000-600 000 kr
Produktionsstart: senare delen av 2021
Fabrik: Bridgend, södra Wales
Längd: 4,700 mm
Bredd: 1,800 mm
Höjd: 1900 mm
Vikt: 2,6 ton
Motor: BMW 3.0 liters 6-cylindrig bensin (bränslecellsmotor kan komma senare)
Växellåda: 8-växlad ZF automat 
Dragvikt: 3,5 ton

Senaste nytt