Mercedes-Benz blir storägare i Aston Martin

Mercedes-Benz tar över 20 procent av aktierna i krisdrabbade Aston Martin. 
I utbyte får Aston tillgång till avancerad teknik som eldrivlinor och nya AMG-motorer. 

Aston Martin slåss för sin överlevnad och tidigare i år gick den kanadensiske miljardären Lawrence Stroll in med miljardbelopp. I augusti tog AMG-chefen Andy Palmer över som vd, så vad som nu händer är ganska logiskt. 

Mercedes-Benz ökar sitt delägande i Aston Martin från 2,6 procent upp till 20 procent. Mercedes går inte in med friska pengar i Aston Martin, utan bidrar i stället med nästa generations spjutspetsteknik. Det handlar om avancerade hybrid- och eldrivlinor. Redan i dag använder Aston Martin Mercedes-AMG:s fyraliters dubbelturbo-V8 i vissa av sina modeller. 

– Vi har redan ett framgångsrikt teknologipartnerskap på plats med Aston Martin som har gynnat båda företagen. Med det här nya utvidgade partnerskapet kommer vi att kunna ge Aston Martin tillgång till ny avancerad teknik och komponenter, säger Mercedes produktchef, Wolf-Dieter Kurz, i ett uttalande.

För Aston Martin är samarbetet troligen lika välkommet som pengar, för nu kan bolaget spara miljardbelopp på att slippa utveckla nya motorer ensamma. 

Aston Martin gick in på börsen för snart två år sedan med baktanken att upprepa Ferraris lyckosamma notering. Men förväntningarna har inte alls infriats. Aston Martin blöder pengar och aktien är i dag värd endast en tiondel av noteringspriset. Det nya beskedet fick dock kursen att stiga med fem procent. 

Köp din Mercedes-amg online

Senaste nytt