Mercedes-AMG:s superbil med 843 hk ska tillverkas i Finland

Mercedes fyradörrars superbil AMG GT 4-door kommer att tillverkas i Nystad i Finland. Bilen, som toppar 311 km/h, kommer att byggas i Valmets fabrik som tidigare byggt Saabbilar. 

Valmet Automotive har lång och erfarenhet av att bygga bilar i sin fabrik i finska Nystad. Tidigare har det byggts Saab 96, 99, 900 och 9000 i fabriken. Framförallt gjordes de framgångsrika cabrioletbilarna i Finland. Fabriken har även tillverkat Porsche Boxster och Cayman S. I dag byggs Mercedes A-klass och GLC i Finland. 

Nu har fabriken fått ett nytt kontrakt om att bygga sin snabbaste personbil någonsin. Valmet ska bygga Mercedes-AMG GT 4-Door. Både bilar med förbränningsmotor och hybriddrivlina kommer att tillverkas i Finland med start under andra halvan av 2023. 

Valmet har redan bygga om fabriken och göra förändringar i karosseriverkstaden. Dessutom görs lackeringsprocessen om för att tillåta flera speciallackeringar som finns till Mercedes-AMG GT 4-Door. Ungefär 200 personer kommer att arbeta med den fyrsitsiga superbilen. 

– Att tillverka en AMG är en exceptionellt övertygande demonstration av Valmet Automotives kapacitet. Med AMG tillverkar vi fordon som kräver speciell kompetens och förstklassig kvalitet. Och det är fantastiskt att vara tillbaka och tillverka sportbilar, säger Valmet Automotives tillverkningschef Pasi Rannus i ett uttalande. 

Mercedes-AMG GT 4-door har extrema prestanda med en 4,0-liters dubbelturbomatad V8 som ger mellan 575 och 630 hästkrafter i olika utföranden. Det är tillräckligt för en toppfart på 311 km/h. Den finns även i en laddhybridvariant med 843 hästkrafter och en toppfart på 316 km/h. Med bred marginal de snabbaste bilar som tillverkats i Finland.