Mercedes-AMG utvecklar elektrisk superbil

Mercedes-AMG har börjat utvecklingen av den första renodlade elektriska sportbilen. Bilen kommer 2025 och får minst 1000 hästkrafter. 

Elektrifieringen har förflyttat gränserna för fartresurser, åtminstone när det gäller körning rakt fram. Mercedes har än så länge endast släppt AMG-versioner av sina familjebilar. Men om ett par år kommer den första renodlade sportbilen med AMG-märke, uppger Autocar.

AMG:s elbil byggs på en helt ny arkitektur som heter AMG.EA. Plattformen är specialutvecklad för låga sportbilar. Elmotorerna kommer att levereras av brittiska Yasa som köptes av Mercedes år 2021. Motorerna är extremt lätta i förhållande till effekten.  Enligt Autocar ska två motorer som tillsammans väger 48 kg kunna lämna 1000 hästkrafter. Med fyra motorer blir effekten det dubbla. 

– Vi ville ha en låg bil med bra hållning och bra funktionalitet med fyra dörrar. AMG.EA-plattformen tillåter detta. Vi gjorde många proportionella modeller för att få rätt form. Ytan är superslät – det finns inga överflödiga funktionslinjer alls. Du kommer att märka element från Vision EQXX. Aerodynamik på en bil som denna är mycket viktig, både minskning av luftmotstånd och nedåtkraft. Aktiv aerodynamik kommer att finnas på produktionsbilen. Vi har många olika idéer, säger xxx till Autocar.