Mejl bevisar: Elon Musk delaktig i fusket med Teslas video

Elon Musk initierade själv fusket med en riggad video med en självkörande Tesla, uppger Bloomberg.  
– Vill bara vara helt tydlig med att allas högsta prioritet är att uppnå en fantastisk autopilot-demoenhet. Eftersom det här är en demo går det bra att hårdkoda en del av det, eftersom vi kommer att fylla på med produktionskod senare i en online-uppdatering, skrev Musk i ett mejl. 

Härvan med en riggad video med en självkörande Tesla blir allt besvärligare för Elon Musk och Tesla. Tidigare chefen för autopilotutvecklingen hos Tesla, Ashok Elluswamy, har under förhör i en rättegång om en olycka 2018 som dödade en Apple-anställd i en Tesla avslöjat att Tesla arrangerade filmen. Bilen kunde vid tillfället inte köra själv, utan det mesta var fusk. Under inspelningen körde bilen på ett staket enligt Elluswamy. 

Nu avslöjar Bloomberg att Elon Musk själv var inblandad i fusket. Flera mejl från Musk som Bloomberg tagit del av visar hur Elon Musk själv dikterat hur autopilot-teamet skulle rigga filmen genom att hårdkoda autopiloten. Klockan 02.00 på natten i oktober 2016 kom ett mejl från Elon Musk till Teslas autopilotteam. Den 19 oktober gick Tesla ut offentligt med att alla deras bilar skulle levereras med all hårdvara som gjorde dem fullt självkörande. 

Teslas film från 2016 har visat sig vara riggad

– Vill bara vara helt tydlig med att allas högsta prioritet är att uppnå en fantastisk autopilot-demoenhet. Eftersom det här är en demo går det bra att hårdkoda en del av det, eftersom vi kommer att fylla på med produktionskod senare i en OTA-uppdatering. Jag kommer att berätta för världen att detta är vad bilen *kommer* att kunna göra inte att den kan göra detta vid mottagandet, skriver Elon Musk i mejlet som Bloomberg tagit del av. 

Mejlet visar att Elon Musk själv beordrade teamet att i filmen visa vad bilen skulle kunna senare, inte vad den kunde när filmen spelades in. Nästan sju år efter att filmen spelades in har Teslas bilar ännu inte uppnått full självkörningsförmåga, trots att det lovats ut flertalet gånger. 

Ytterligare mejl från Elon Musk visar att han uppmanade teamet att göra en bättre hopklippning av demofilmen för att det “behöver kännas som en kontinuerlig tagning.” Elon Musk bad också teamet att lägga till öppningtexten: ”Personen i förarsätet är bara där av juridiska skäl. Han gör ingenting. Bilen kör sig själv.” Filmen finns fortfarande kvar på Teslas hemsida och du kan se den här.

Tesla riskerar nu stora skadestånd på grunda av videon från familjer med anhöriga som har dött i krascher där Teslas Autopilot har använts. Det finns också risk för att de får betala pengar till kunder som betalat för full självkörningsförmåga om systemet inte uppnår det Tesla lovat. Det var Reuters som tidigare i veckan avslöjade att videon var riggad efter Ashok Elluswamy vittnesmål. Tesla har sedan flera år tillbaka avskaffat sin PR-avdelning och har inte kommenterat de nya uppgifterna.