Lyxliga härjar i Sverige – stjäl dyra Range Rover

En Range Rover-liga härjar i Sverige just nu. Enbart i år har 29 Range Rover blivit stulna – varav sex den senaste månaden.
Ser ni en bil som tankar med motorn på ska man bli misstänksam, säger Urban Svahn från brottssamordningen i polisregion Väst. 

De slår till på natten utanför lyxiga villor i välbärgade förorter. När ägaren ligger och sover försvinner deras Range Rover nästan ljudlöst från garageuppfarten. I stora delar av Sverige härjar just nu en Range Rover-liga som stulit 29 exemplar av bilmärket i år. Bara under försommaren har nio stycken bilar stulits, varav sex bilar inom en dryg månad. Internationella brottsnätverk ligger bakom stölderna, uppger polisen.

Under natten mellan den 2 juni och 3 juni slog tjuvarna till mot en villa utanför Uppsala och stal en ny Land Rover Range Rover Sport P440e värd 1,6 miljoner kronor. Ägaren hade bara hunnit bruka bilen i tre månader.

I London har det stulits så många Range Rover att märket blivit svårt att försäkra, under våren har allt fler Range Rover stulits även i Sverige.

Ligorna säljer bilarna utomlands, tidigare har stulna bilar hittats i mellanöstern och olika öststater.
Just dessa nätverk kommer från Polen och Rumänien. Vi brukar inte peka ut länder på det sättet, men dessa nätverk är vi säkra på, säger Urban Svahn, polisens brottssamordning i polisregion Väst. 

Just stölder av Range Rover-bilar är inte något som är speciellt för Sverige. I London har ägare till bilar från märket svårt att försäkra sina bilar på grund av de extremt många stölderna av just Range Rover. Varför bilmärket är så eftertraktat bland tjuvar har mycket att göra med att bilarna är värdefulla och går att stjäla med reläteknik.
De är samma ligor som stal Audi- och BMW-teknik för några år sedan. Bilarna är högt värderade och är ofta väldigt välutrustade tekniskt sett, säger Urban Svahn. 

Även om polisen har koll på många av medlemmarna i dessa nätverk är det svårt att stoppa alla, framförallt om de redan tagit sig in i landet. De brottslingar som blir tagna och är EU-medborgare går att avvisa från landet med ett besöksförbud som kan hålla i 2-6 år.
Spontant skulle jag tro att det är ett 30-tal personer som fått inreseförbud att ta sig till Sverige på grund av ett liknande brott , säger Urban Svahn. 

De flesta av bilarna som stjäls återfinns aldrig. För polisen är det väldigt svårt att stoppa ligorna när de smugglar ut bilarna ur Sverige.
Vi tar väldigt få. Ibland kan tullfiltret lyckas ta någon, säger han. 

De flesta stölderna har skett i västra Sverige och i Stockholmsområdet. Men de olika polisregionerna har ett tätt samarbete.
Så fort någon får in något meddelar vi de andra regionerna. Vi har även en bra kommunikation med polisen från andra länder, säger Urban Svahn. 

Så skyddar du dig mot stöldvågen

Ligorna stjäl bilarna genom att fånga upp din bilnyckels elektroniska signaler så att de kan öppna och starta bilen. Därför bör du förvara den långt bort från din ytterdörr eller i en specialtyp av bruk som stoppar ligornas signaler att komma åt din nyckel. Parkera helst bilen i ett låst garage.
Alla filmer vi fått från larmcentraler visar hur ägaren sover och märker ingenting. Ligorna är duktiga på det sättet, säger Urban Svahn. 

Det finns också ett annat kännetecken som alla kan vara extra varsamma om. Biltjuvarna kan inte stänga av motorn efter att de fått igång bilen därför ska man vara extra uppmärksam vid bensinstationer där ett visst typ av märkligt beteende kan avslöja tjuvarna.
Ser ni en bil som tankar med motorn på ska man bli misstänksam och ringa polisen, säger Urban Svahn från brottssamordningen i polisregion Väst.
LÄS MER: