Lyckade testet med flygande bil: ”Utvecklingen går snabbt”

Annons

Drömmer du om att sitta i en flygande bil och swisha över stillastående trafikstockningar? Håll ut, drömmen kanske inte är så långt borta tack vare det japanska företaget SkyDrive.
– Om tre år har vi en flygande bil som är redo att användas i vissa uppdrag, säger Tomohiro Fukuzawa på SkyDrive. 
Se videon på den första lyckade testfärden med en förare.

I helgen kablades en film ut på något som anses ganska unikt: en förare i en svävande farkost som det japanska företaget SkyDrive vill kalla för ”flygande bil”. Visserligen har den här prototypen inga hjul än, utan en landningsställ. Men det japanska företaget anser att man kommit en lång bit i utvecklingen av flygande bilar. 
– Av ett 100-tal projekt i världen med flygande bilar är det bara en handfull som har lyckats med en förare vid spakarna, säger Tomohiro Fukuzawa på SkyDrive.
– Jag hoppas att många vill använda vår uppfinning och känna sig säker uppe i luften. Nu kommer utvecklingen att gå snabbt.

Annons

Vad som skiljer en flygande bil från en helikopter  – eller möjligen ett flygplan – är fortfarande aningen flytande. De flesta flygande bilar är av typen VTOL (Vertikal start och landning) och det betyder att de ska bete sig som ska som flygplan eller helikoptrar i luften och som en vanlig bil på marken. De ska dessutom erbjuda transport från dörr till dörr.
Och inte minst: den flygande bilen ska kännas säker för en förare när man befinner sig fem-tio meter uppe i luften. Du kan avgöra själv hur det säkert det känns genom att se videon.

SkyDrive startade för åtta år sedan med stort ekonomiskt stöd från jättarna Toyota och Panasonic. För tre år sedan slängde Bank of Japan in några miljarder för att projektet skulle kunna leva vidare. Då var SkyDrive ifrågasatt efter några misslyckade tester.
Nu anser SkyDrives vd Tomohiro Fukuzawa att den flygande bilen kan vara redo för specifika uppdrag redan om tre år:
– Ja, om vi kan utöka flygtiden till 30 minuter kan bilen till exempel frakta vissa varor eller användas i katastrofhjälp. Men vi siktar förstås på att det här ska bli en flygande bil som kan användas i vanlig trafik.

Annons

SkyDrive är förstås inte de enda som jobbar på att utveckla flygande bilar.
I flera år har tyska teknikjätten Bosch  – en av världens största underleverantörer till bilindustrin –  utvecklat billiknande taxifordon och räknat med att de första kommersiella flygningarna ska genomföras i stora städer redan 202.
År 2030 kommer omkring en miljard resor med flygande taxi­bilar att göras, enligt en studie av Boston Consulting Group.
Även Volvos ägare Geely har gett sig in i matchen med flygbilstillverkaren Terrafugia.

Annons

Köp din flygande bil online

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *