Lotus Omega säljs på Blocket – gör 305 km/h med hemligt trick

Lotus Omega var 1990-talets snabbaste familjebil och körde ifrån BMW:s och Mercedes värstingar. Med hjälp av ett listigt knep kan fartspärren tas bort och bilen toppar 305 km/h. Nu säljs en riktigt fin Lotus Omega på Blocket. 

Inte många hade trott att den gubbiga Opel Omega skulle bli en av 1990-talets mest legendariska prestandabilar. Tack vare Lotus lyckades Opel förvandla sin familjesidan till ett prestandamonster som körde ifrån det mesta. Bilen bygges bara i 950 exemplar och nu säljs en välbevarad bil på Blocket, en sällsynt möjlighet att komma över familjeracern i Sverige. 

Lotus Omega baserades på en vanlig Opel Omega 3000 som togs av bandet. Karossen fick små förändringar, ny spoiler, Lotus-emblem på skärmar och baklucka och en rejäl breddning av hjulhusen. Men kylventiler på motorhuven avslöjar att det verkar ha hänt något där. 

Lotus använde Opels gamla raka sexa, som först lanserades 1968, som grund. Trelitersmotorn borrades upp till hela 3,6 liter, de försåg den dessutom med två Garrett T25 turboaggregat, en intercooler och en smidd vevaxel.  Dessutom fick den smidda Mahle-kolvar och nya vevstakar som Lotus själva tog fram. Växellådan hämtades från superbilen Corvette ZR-1 och diffen från Holden Commodore. 

Resultatet var sensationellt och motorn lämnade 382 hästkrafter och 568 Newtonmeter – men många hävdar att den var betydligt mer kraftfull än så. Toppfarten för Lotus Omega var officiellt sett 285 km/h. Men genom ett hemligt knep ska bilen gå ännu fortare. Om föraren låter spärren gå i på femte växeln och sedan växlar upp till sexan toppar bilen 305 km/h. Lotus Omega körde i början av 1990-talet ifrån både BMW M5 och Mercedes 500 E på autobahn, liksom de flesta Porsche-modeller.

Inredningen uppgraderas med exklusivt brittiskt Connolly-läder, till den enda färg som gick att få var ”Imperial Green”, som påminde starkt om British Racing Green. Planen var att bygga över 1000 bilar, men krisen i början av 90-talet gjorde att det stannade vid 950 bilar. Nu säljs bil nummer 119 på Blocket via Bilkompaniet i Tråvad, en sällan sedd gäst på den svenska köp- och säljsajten.  
– Nu finns chansen att förvärva denna mycket unika Opel Lotus Omega från 1991! En fantastiskt välvårdad bil som har en låg mätarställning på endast 7530 mil, uppger säljaren

Bilen såldes ny i Tyskland, men kom till Sverige redan för 24 år sedan. Den som är sugen på att skruva med Lotusmotorn har chansen, eftersom det medföljer en verkstadshandbok. Det begärda priset är 850 000 kronor.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester