Lotus Omega – Opeln med superbilsprestanda – toppade 305 km/h för 30 år sedan

Annons

En av världens mest oväntade superbilar fyller nu 30 år och blir veteranbil. 
Lotus Omega var en familje-Opel som byggdes om av Lotus och fick 382 hk och en toppfart på 285 km/h. 
Bilen körde ifrån både BMW M5 och den svenska trafikpolisen
. Än i dag är modellen snabbar än det mesta.

En av det tidiga 1990-talets hetaste bilmodeller var Lotus Omega som baserades på en vanlig Opel Omega 3000. Motorn baserades på Opels gamla raka sexa, men var kraftigt omarbetad av Lotus. Sexan borrades upp till 3,6 liter och fick dubbla turboaggregat och smidd vevaxel. Trimningen hade avsedd verkan och effekten blev 382 hk och vridmomentet 568 Nm. 

Annons

Dessutom försåg Lotus bilen med en mängd andra värstingdelar från andra GM-modeller. Bland annat hade bilen sexväxlad låda från Corvette ZR-1. Karossen breddades rejält och fick skärmbreddare i plast.

Opel och Lotus hade skapat en femsitsig superbil som körde ifrån dete mesta som fanns 1990. BMW:s nya M5 ansågs vara tidens värsta familjebil och hade 315 hk. M5:or var rena rundningsmärket på autobahn för Lotus Omega. 

Annons

Även i Sverige rundade Lotus Omega det mesta. I ett smått legendariskt Youtube-klipp kör en Lotus Omega ifrån den svenska trafikpolisen som hänger med upp till drygt 200 km/h. 

Toppfarten var officiellt sett 285 km/h, men genom att låta fartspärren gå i på femte växeln och sedan lägga i sexan sägs bilen klara 305 km/h enligt ett nytt Youtube-klipp du kan se här ovan. Lika snabbt som dagens Audi RS6 och BMW M5 Competetion.

I år fyller modellen 30 år och fortfarande handlar det om en familjebil som kör ifrån det mesta. Totalt byggdes inte mer än 950 bilar, 630 Omega och 320 brittiska Lotus Carlton.

Annons

Köp din Lotus omega online

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *