Lotus i kris – jobbslakt på klassisk mark

Den klassiska sportbilstillverkaren Lotus tvingas till stora nedskärningar. Närmare 300 jobb kan försvinna. Man ska istället intensifiera samarbetet med kinesiska moderbolaget Geely.

Det brittiska rötterna blir allt svagare i Lotus. Sportbilstillverkaren tvingas nu till stora nedskärningar i sitt hemland. Upp till 270 jobb kan försvinna från företagets brittiska anläggningar – en av bilvärldens mest klassiska adresser. Det handlar om den historiska fabriken i Hethel, Norfolk. Det var där Colin Chapman grundade Lotus. Den klassiska fabriken har byggt sportbilar sedan 1960-talet.
– Den föreslagna omstruktureringen är avgörande för att vi ska kunna vara konkurrenskraftiga på dagens marknad, säger en talesperson för Lotus, enligt BBC.

Företaget pekar på en orolig bilmarknad, nya tullar från USA och minskad efterfrågan på sportbilar som några av orsakerna till varslen.
– Lotus Cars har meddelat en föreslagen omstrukturering av verksamheten för att säkra en hållbar framtid, med hänsyn till den volatila och föränderliga marknaden, inklusive amerikanska tullar och ändrat konsumentintresse för sportbilar, säger talespersonen.

Stora elbilen Lotus Eletre görs redan i Kina. Nu tvingas Lotus till ännu större nedskärningar i Storbritannien.

Lotus vill nu samarbeta tätare med sin största ägare, kinesiska Geely, som också är företagets teknologipartner. Genom att dela mer resurser inom teknik, utveckling och produktion hoppas man kunna sänka kostnader och effektivisera.

– Företaget planerar att öka synergier inom det bredare Lotus-varumärket och med sin största aktieägare och teknologipartner, Geely Holding Group. Det kommer att handla om ett ökat resursutbyte och mer samarbete inom teknik, ingenjörskap och drift.

Det är inte första gången som Lotus skär ner. Redan i november förra året försvann nästan hundra jobb, och ytterligare nedskärningar skedde året dessförinnan. Men det här är det största varslet hittills. Lotus vill inte kommentera om den brittiska regeringens senaste undantag från kraven på elbilar, som till viss del införts som svar på nya amerikanska tullar, kommer för sent för att göra någon skillnad.

Lotus grundades i början av 1950-talet av ingenjören Colin Chapman och blev snabbt ett känt namn i racingvärlden. Men inte ens anrika märken går säkra när marknaden förändras snabbt – och jobben hotas. Samtidigt fortsätter företagets omställning till eldrift. Lotus har investerat motsvarande fem miljarder kronor i fabrikerna och producerar nu både eldrivna suvar och sportbilar.
LÄS MER: