Dina sommardäck kan vara helt lagliga men ändå en trafikfara. Nu vill riksdagspolitiker införa ett nytt ålderskrav för däck.
– Gamla torrspruckna däck är livsfarliga och hårda som bakelit, skriver Eric Palmqvist (SD).
Det ser bra ut vid en snabb kontroll. Mönstret är djupt och däcken känns fräscha. Men bakom det lagliga utseendet kan en livsfarlig fälla lura. Det finns nämligen inget lagkrav på hur gamla däck får vara, och det skapar stora risker på vägarna. Bilexperten Fredrik Grufman är en av dem som varnat för att förlita sig enbart på mönsterdjup. Och en riksdagspolitiker kräver nu också en ny lag mot för gamla däck.
– Håll koll på datumen och var inte en trafikfara, säger Grufman.
Grufman förklarar att många tror att däcket är bra så länge det ser bra ut, men i själva verket kan det ha tappat viktiga säkerhetsegenskaper långt tidigare. Gummiblandningen i ett däck förändras med tiden. Även om mönstret fortfarande är tillräckligt djupt enligt lagen, så blir gummit hårt, sprött och sämre på att greppa vägbanan. Särskilt när det är blött eller varmt. Effekten märks inte alltid förrän det är för sent. Grufman påpekar också att däckens ålder enkelt kan kontrolleras med de fyra siffrorna på sidan – där de två första visar vilken vecka däcket tillverkats, och de två sista vilket år.

Problemet är utbrett. På Carup har vi tagit del av flera berättelser. I ett fall resulterade det i att en familj var nära att råka mycket illa ut på motorvägen i Frankrike efter en plötslig däckexplosion i 140 km/h. I ett annat fall hade en läsare blivit lurad att tro att däcken varit nya när de i själva verket var 10 år gamla.
– Hur många olyckor beror på torra hårda däck?! Ingen kollar! Inte ens däckens djup! Mina hade 6 mm sa verkstan! Bra men hårda! Man blir förbannad!, skriver läsaren.
Idag finns ingen lag för hur gamla däck får vara. Men för att stoppa den här utvecklingen vill riksdagsledamoten Eric Palmqvist (SD) införa en åldersgräns på däck. I en motion föreslår han att regeringen ska utreda om det går att införa en lag som förbjuder användning av för gamla däck, oavsett hur mycket mönster som finns kvar. Han lyfter också fram vikten av att kontrollera hur däcken förvarats innan de säljs – eftersom värme, solljus och fukt kan skada gummit redan innan däcket monterats på bilen.
– Gamla torrspruckna däck är livsfarliga och hårda som bakelit, och de riskerar att slitas sönder vid en undanmanöver eller kraftig inbromsning eller då de blir varma av friktionsvärmen vid färd. Detta är en problematik som nuvarande lagstiftning inte förmår att adressera på ett tydligt sätt, skriver Palmqvist.
Däck brukar ibland kallas färskvara och det ligger något i det. När de börjar torka och hårdna försämras bromsförmågan, greppet i kurvorna och stabiliteten vid undanmanövrar. Det kan vara svårt att se med blotta ögat, men det gör inte risken mindre. Trots det finns inga krav på att byta ut gamla däck. Så länge mönstret håller sig över gränsvärdet på 1,6 millimeter är däcket lagligt. Det betyder att tusentals bilar idag rullar omkring med vad som i praktiken är tidsinställda säkerhetsrisker.
Så nästa gång du kontrollerar däcken – titta inte bara på mönstret. Kolla även datummärkningen. Ett helt lagligt sommardäck kan i själva verket vara din bils svagaste punkt. Håll även koll så att du inte får gamla däck när du trott att du köpt nya.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.