Lömska fällan – knepet med p-skiva ger dig böter

Varning för lömska bötesfällan när du använder p-skiva. Det här misstaget gör många hederliga bilister och straffas sedan med gula lappar.
– Ja, då kan du få böter, det finns även prövat i domstol, säger parkeringsexperten och journalisten Stefan Wahlberg. 

Han har ägnat nästan 40 år av sitt liv med att lära sig parkeringslagar och överklaga felaktiga kontrollavgifter och parkeringsböter. Stefan har överklagat och vunnit parkeringsärenden för ungefär en miljard kronor. Här får han en fråga från en uppretad bilägare.
– Jag hade två parkeringsskivor i framrutan. Vid parkeringstillfället ställde jag bara in den ena. Jag kom tillbaka innan parkeringstiden gått ut, men ändå hade jag fått böter. Kan man överklaga detta? undrar en läsare. 

Bilägaren gjorde en tabbe som många råkar ut för. Parkeringsskivor delas ofta ut gratis och folk samlar på sig dem för framtida behov. Men det ökar också risken för böter. Alla synliga p-skivor måste ställas in på samma tid.
– Ja, det är faktiskt så att du får böter om det ligger en p-skiva med fel tid, även om du har ställt in rätt på den andra. Detta finns prövat i domstol och man får bara ha en enda p-skiva i rutan.

Stefan Wahlberg är expert på hur man undviker parkeringsböter och bestrider felaktiga böter.

Parkeringsbolagen uppger att mängder med bilägare fuskar med sina p-skivor. Varje år delas det ut massor med böter. Ett av de vanligaste fusken är att de ställer fram tiden och står kvar på samma plats.  
– Formellt så innebär villkoret att man får parkera avgiftsfritt en viss tid och av detta följer att bilen alltså inte får stå parkerad där längre än denna tid. I praktiken är det dock en bevisfråga. 

Parkeringsbolagen har en enkel men raffinerad teknik att avslöja detta.
– Denna har ju lösts av att parkeringsvakterna ibland antecknar hur ventilerna på bilens hjul står, så kallad ventilkontroll. Det vill säga den som står parkerad utan att flytta på bilen under två perioder men ändrar på P-skivan har brutit mot gällande villkor och detta kan bevisas med ventilkontroll. 

Ett annat vanligt “fusk” är att bilägaren flyttar bilen till en närliggande parkeringsplats. På det sättet hoppas de kunna fortsätta stå parkerad den dubbla tiden.
 – Det som är avgörande är att det utgör två olika parkeringstillfällen. För varje parkeringstillfälle har du rätt att stå under den tidsperiod som villkoren anger med P-skiva. Spontant skulle jag säga att det inte spelar någon roll om det är i en eller två olika parkeringsrutor. 

Med andra ord fungerar den här metoden. Parkeringsvakten kan heller inte skaffa tillräckliga bevis för att bötfälla bilägaren. 
– Det vill säga om du först står parkerad i en ruta och sedan åker ett ärende och parkerar i samma ruta igen så är det två olika parkeringstillfällen – alltså oavsett om det är en eller två olika rutor. Eftersom en ventilkontroll eller annan bevisning i form av t.ex. in och utfarts registrering visar att det är två parkeringstillfällen så är det enligt angivna villkor.’

Tips när du parkerar med P-skiva

Om tidsparkeringen börjar gälla klockan tio och du parkerar klockan nio, ställer du in parkeringsskivan på tio. 
Du ska ställa in tiden på närmaste halvtimme. Om du parkerar klockan 10.05 så kan du ställa in tiden på 10.30

LÄS MER: