Nya rutiner och råd för hjulskiften i Sverige. Livsfarliga misstaget som kan få ödesdigra konsekvenser. En ny olycka i USA visar hur farligt ett löst hjul är.
Däcksäkerhetsrådet kräver nya rutiner vid hjulskifte. De varnar för livsfarliga misstagen som många gör. Många har redan hunnit byta till sommarhjul. Men det gäller att göra rätt. Någon vecka efter bytet ska du kontrollera dina hjulbultar. Tidigare var rådet att de alltid skulle efterdras. Men nu gäller nya rekommendationer.
De nya rekommendationerna handlar också om att inte längre efterdra bultarna slentrianmässigt. Istället ska du kontrollera att bultarna sitter korrekt åtdragna med en momentnyckel. Du kan också känna med ett fälgkors att de sitter som de ska. Är bultarna åtdragna ska du inte dra ytterligare.


– Det viktigaste rådet är att kontrollera att hjulet sitter som det ska några mil efter däckbytet. Då kan man även kompensera för eventuella fel som kan ha skett vid montaget. Många kallar det för att efterdra, men det handlar inte om att dra åt så hårt som möjligt utan om att kontrollera att bultar eller muttrar är rätt åtdragna, säger Peter Norlin, Däck-, Fälg- och Tillbehörleverantörernas Förening – DFTF.
Varje år orsakar tappade hjul runt 900 trafikolyckor visar en stor undersökning. Även proffsen gör misstag, enligt Däcksäkerhetsrådet. Förutom olycksrisken innebär tappade hjul att bilen ofta går sönder. Undersökningen visar att sex av tio fordon fick skador, fyra av tio mindre skador och två av tio allvarliga skador med behov av bärgning när hjul tappades.
En olycka i Connecticut i USA visar hur farligt ett löst hjul kan vara i trafiken. En kvinna förädlades på motorvägen när hennes bil plötsligt träffades av ett hjul som lossnat från en mötande bil och plötsligt dök upp på vägbanan. Hjulet träffade kvinnans bil och demolerade taket och vindrutan fullständigt. Kvinnan fick tas ur bilen av räddningstjänsten och hon fördes till sjukhus där hon vårdas för sina skador. Bilen kommer hamna på skroten.
Ett löst däck som väger 27 kg och kommer flygande i 90 km/h får en krockkraft på 6 800 till 9 800. Polisen undersöker nu hur den mötande bilen kunde tappa sitt hjul.
De nya råden i Sverige inenbär också att du inte längre ska smörja dina hjulbultar. Många läsare har smort sina bultar i åratal och har reagerat på den nya rekommendationerna.
– Den här remissen har gått ut till organisationer som M Sverige, försäkringsbolag och motorbranschen. Det finns för många olika råd och vi vill att alla ska komma överens om att vi ska en och samma rekommendation, säger Lasse Dahlqvist på Däckspecialisterna.
Många sprutar 5-56 eller smörjer bultarna vid däckskifte. Det är en gammal visdom som traderas mellan generationerna. Men nu slår Däcksäkerhetsrådet ner på detta. Vi måste sluta smörja bultarna, kunskapen är fel. Det kan verka logiskt att smörja bultarna. Men om vi lyssnar på experten förstår man bättre. Smorda bultar riskerar att bli funktionsodugliga, de har gjort vetenskapliga tester.
– Anledningen är att om du smörjer tolvmillimetersbultar och sedan drar åt med fälgkors. Då drar du över sträckgränsen på bulten så att den inte fungerar längre. Allt blir helt fel och det finns en risk att hjulet lossnar.
Om du smörjer bulten riskerar du att överdra den, även om du använder momentnyckel enligt rekommendationen.
– Man behöver elasticitet i bulten för att det ska bli rätt klämkraft. Men det finns många gudar på det här området. Flera organisationer och företag går ut med egna råd. Nu vill vi för säkerhets skull komma överens med alla om att vi ska ha ett och samma råd. Att man inte ska smörja bultarna.
Så lyssna till experten. Smörj inte dina bultar.
Nya råd – så gör du hjulbytet och kontrollerar bultarna rätt
- Ta bort bultarna/muttrarna och avlägsna det gamla hjulet.
- För både det gamla och det nya hjulet samt fordonet: Rengör och inspektera alla kontakt ytor, gängor (och i förekommande fall: adaptrar) med avseende på slitage, skador och överdriven korrosion.
- Byt ut skadade,slitna och kraftigt korroderade delar.
- Smörj inte gängorna eller ytorna före montering.(Anledningen är att det på personbilar då finns en stor risk att bulten/muttern dras förbi materialets sträckgräns, vilket leder till skador på gängorna och en sämre åtsittande bult/mutter som följd.)
- Se till att bultarna/muttrarna passar fälgen (konisk/rundad/platt).
- Montera det nya hjulet och dra åt bultarna/muttrarna i ett tvärgående mönster(korsvis) till ett måttligt vridmoment, långt under det rekommenderade vridmomentet och kontrollera att hjulet sitter tätt och plant på navet.
- Använd en korrekt justerad momentnyckel och dra åt bultarna/muttrarna i ett tvärgående mönster (korsvis) till det vridmoment som rekommenderas av fordonstillverkaren.
- Extra viktigt! Efter 5 till 10 mils körning är det dags att kontrollera att bultarna/muttrarna sitter korrekt, enligt det föregående steget. Se till att de är åtdragna med rätt vridmoment, du behöver då inte dra mer.
Källa: STRO
LÄS MER:

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter