Land Rovers uppfinning ska stoppa coronaspridning

Annons

Nu satsar Jaguar Land Rover på virusfria fordon. Första steget blir pekskärmar som kan styras utan att man behöver trycka sina fingrar mot glaset.
Forskare på Cambridge har med hjälp av artificiell intelligens och sensorer kunnat skapa de nya skärmarna.
”Vi vill bidra till att förhindra att Covid-19 sprids de kommande åren” uttalar sig Jaguar Land Rover.

Alla dessa strömbrytare, knappsatser och pekskärmar som vi petar på hela tiden – sprider de coronaviruset mellan oss? Kanske. Just nu vet ingen riktigt. Men varför chansa, tänkte Jaguar Land Rover och berättar nu att man utvecklat pekskärmarna i sina bilar.
Tack vare hjälp av AI (artificiell intelligens) och sensorer räknar skärmen ut vad du vill göra när du håller fingret några centimeter ovanför glaset. Namnet är ”predictive touch”.

Annons

”Vi får räkna med att coronaviruset inte försvinner de kommande åren, och vi behöver en tekonologi som gör att våra kunder kan leva ett så normalt liv som möjligt” kommenterar Jaguar Land Rover och tillägger:
”Den nya pekfria skärmen gör dessutom bilkörningen säkrare. Förarna kan lättare hålla koll på vad som händer i trafiken medan man hanterar infotainmentsystemet”.

Nu spekuleras det i Storbritannien om den nya tekniken dessutom anammas av andra branscher. Pekskärmar finns numera på många ställen, som t ex tågstationer, flygplatser och snabbmatskedjor, där tusentals personer rör vid glaset varje dag.

Annons

Jaguar Land Rover är inte det enda bilföretag som jobbar hårt på virusfria fordon.
De stora bilföretagen i Kina har börjat sälja bilar som har utrustats med inbyggd anti-virus-teknik. Först ut är Geely som skapat en avancerad luftrening som gör att skadliga partiklar aldrig kommer in i bilen. Man jobbar också med att ta fram antibakteriella material, som framför allt ska användas för att göra alla kontroller och dörrhandtag virus-säkra.
I Kina har man ett klart försprång med den här typen av teknik. De svåra luftföroreningarna i många av landets städer har gjort att man redan jobbat med den här typen av projekt i flera år.
– Det finns definitivt ett nytt fokus på hälso-välmående-teknik i bilar, säger Vivek Vaidya på konsultfirman Frost & Sullivan till brittiska BBC.

Ett svenskt företag – Neonedes – har en kontaktlös pekteknik med snart tjugo år på nacken. Det senaste halvåret har de överösts med beställningar från olika typer av kunder:
– Det är en perfekt storm just nu, som tyvärr drivs av tråkiga orsaker – coronan. Inkorgen är full varje morgon av folk som skriker efter information. Halva min tid går åt till att svara på sådana mejl just nu, säger företagets vd Bengt Edlund.

Annons

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *