Lada släpper Niva från 1978 i ”Legendversion” för 110 000 kr

Lada börjar bygga den klassiska terrängbilen Lada Niva Legend igen, på grund av bristen på moderna bildelar. Modellen, som lanserades 1977, görs med 95 procent ryska delar och tros sakna funktioner som krockkuddar och luftkonditionering. 

Nästan alla världens biltillverkare har lämnat Ryssland efter invasionen av Ukraina. I stort sett är det bara Kia/Hyundai och Geely som fortsätter tillverka bilar. Och så finns förstås den inhemska Ladafabriken Avtovaz. Renault har gett bort fabriken till ryska staten för en rubel. 

Avtovaz-fabriken är igång och bygger den klassiska Lada Niva med ryska delar.

Nu meddelar Lada att de på grund av brist på västerländska delar återupptar produktionen av Lada Niva Legend, byggd till 95 procent på ryska bildelar. Det handlar om en klassisk version av terrängbilen som första gången lanserades 1977. Faceliften med lackerade stötfångare som kom häromåret är till stora delar borttagen och Niva har återfått sitt klassiska utseende. Bilen har varselljus, servostyrning och fönsterhissar, men saknar moderna finesser som luftkonditionering, bältessträckare och krockkuddar. Däremot finns en färddator som kan visa bensinförbrukningen. 

Enligt Lada är ”de 16-tums smidda hjulen mycket hållbara, och däckets slitbana för hela säsongen är designad för att ge både vägegenskaper och terrängegenskaper. Prislappen på Lada Niva Legend är klart attraktiv: Omkring 110 000 kronor med statliga subventioner. Bilen är redan på väg ut till de ryska återförsäljarna.

– Jag är säker på att bilen kommer att ha en stabil efterfrågan. Företaget fortsätter att göra allt för att återuppta produktionen av alla bilar i Lada-serien, och arbetar aktivt med leverantörer från Ryssland och vänliga länder, säger Maksim Sokolov, ordförande för Avtovaz.