Kvickare än Bugatti och Koenigsegg – Tesla Plaid till Sverige

Snart kommer den snabbaste Teslan någonsin till Sverige. Tesla Model S Plaid accelererar snabbare än Koenigsegg eller Bugatti – men kostar en bråkdel av vad superbilarna gör.

Efter lång väntan och två års försening är äntligen de snabba Plaid-versionerna av Tesla Model S och Model X på väg till Sverige. I november startar kundleveranserna av Teslas snabbaste bil någonsin. 

Bilen styrs med en flygplansratt.

Model S Plaid kostar 1 559 170 kronor, men accelerera snabbare än superbilar från Koenigsegg och Bugatti som är nästan 20 gånger dyrare. Upp till 100 km/h tar det bara 2,1 sekunder med Teslan. Både Bugattis och Koenigseggs senaste modeller behöver 2,5 sekunder upp till 100 km/h. Ja, faktum är att Teslan är rappare till 100 än en F1-bil. Lite bittert för den som köpt en bil för 30 miljoner att bli frånåkt av en ”billig” Tesla.  

Teslan vinner – men när farten ökar kommer Bugattin ikapp.
Model S Plaid lämnar Koenigsegg – i starten.

När det gäller toppfart kommer dock Tesla till korta. Bilen uppges toppa 322 km/h enligt Tesla. Men de som provat i USA uppger att den är spärrad vid 262 km/h. Koenigsegg och Bugatti klarar närmare 500 km/h. 

Teslas Plaidmodeller var öppna för beställning under 2020, men under nästan två år har de inte gått att beställa i Sverige. Kunder som hann beställa 2020 gjorde ett riktigt klipp. De betalade drygt 1250 000 kronor, och nu har priset höjts med 300 000 kronor. Det är priset vid beställning som gäller hos Tesla. 

I grund och botten bygger Plaid på Tesla Model S och X som lanserades redan 2012 och 2015. Men bilarna har fått en rejäl uppgradering. Interiörer, motorer, batteri och elektronik är helt nytt. 

Den som väljer SUV:en Model X får en rekordhög dragvikt för elbilar, hela 2250 kg får SUV:en dra. Kopplar du bort husvagnen kan Model X accelerera upp till 100 km/h på 2,6 sekunder. Även Tesla Model S Plaid kommer nu med dragkrok och får hänga på 1600 kg.

Räckvidden hos Model S Plaid är 60 mil, medan Model X Plaid kommer 52,8 mil. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester