Kungens åktur i miljon-BMW:n väcker reaktioner på TikTok

Kungen fångades på en film när han dök upp i trafiken i sin BMW M8. Videosnutten där kungen kör sin BMW M8 för nästan två miljoner kronor väcker reaktioner och delar TikTok-besökarna i två läger. 
– Jag betalar gärna skatt för den här, hellre än allt annat onödigt, skriver en TikTok-användare. 

Kung Carl XVI Gustaf, som i år firar 50 år på tronen, är en sann bilentusiast och har en mycket smakfull bilsamling med både ikoniska klassiker och mer moderna åk. Hans nyaste bil är en BMW M8 Competition som inköptes för några år sedan. Det är en bil som kostar närmare två miljoner kronor och har en V8 på 625 hästkrafter, god för en toppfart på över 300 km/h. 

Nyligen luftade kungen sin fina BMW och filmades av uppmärksamma trafikanter när han blinkade för att svänga av mot Drottningholm, något Svensk Damtidning var först att berätta om. Filmen har publicerats på TikTok och har fått 900 000 visningar över 100 000 likes och över 700 kommenterar. 

@babylonabu Swedish king himself🇸🇪👑 #bmw #m8 #kungen #sverige ♬ original sound – ✧˖*°࿐

Filmen berör och verkar dela riket i två läger. Många tycker att kungen är välförtjänt av en fin bil och hyllar kungen för att han kör själv istället för att åka limousin. Men trots att kungen äger bilen privat och har köpt BMW:n för sina egna privata pengar handlar många om kommentarerna att skattepengar går till fel saker. 
– Tänk på att du varit med och betalat bilen så känns det bättre, skriver en TikTok-användare. 

Kanske skulle kungen få mer gillande om han körde en annan bil? Han har gott om bilar i sin samling att välja på. Hemma i garaget på Drottningholm finns bland annat en Volvo PV60, Porsche 911 Targa, Shelby Cobra, DeTomaso Pantera, en Shelby Mustang och en Ferrari 599 GTB. 

Den som faktiskt tycker om att se kungen köra bil får sitt lystmäte i augusti då Svenska kungsrallyt går av stapeln på Öland. Rallyt körs vartannat år på Öland och i år körs det för femtonde gången den 26 augusti. Årets upplaga är speciell eftersom kungen både firar 50 år på tronen och 60 år bakom ratten. 

I augusti får kungen återse sin Volvo P1800 under Svenska Kungsrallyt. Foto: Volvo Cars

I vanliga fall brukar kungen köra sin Volvo PV60 från 1946 under hela rallyt. Men i år kommer han att köra flera bilar, några med en central roll i kungens liv, bland annat en av de Volvo P1800 som han har ägt, och den Porsche 911 Targa kungen körde när den första bilden tillsammans med Silvia togs för ganska precis 50 år sedan.