Krocktest avslöjar: Svag säkerhet i nya Dacia Duster

Nya hyllade SUV:en Dacia Duster får bara tre stjärnor i Euro Ncaps krocktest. Orsaken är att tillverkaren snålat in på säkerheten. Även Suzuki Swift fick nöja sig med tre stjärnor. 
– Dessa bilars passagerarskydd uppvisar också begränsade ambitioner med blygsamma nivåer av vuxenpassagerarskydd, säger Dr. Michiel van Ratingen, generalsekreterare Euro NCAP.

Euro Ncap har krocktestat ett antal nya personbilar. Mercedes-Benz E-Klass , VW Passat och tvillingmodellen  Škoda Superb samt Škoda Kodiaq fick alla Euro NCAP:s femstjärniga utmärkelse. BMW:s X2 och Renault Espace och Rafale får fem stjärnor efter att liknande modeller testats tidigare.

Sämre gick det för Dacia Duster och Suzuki Swift. I jakt på lågt pris har tillverkarna tagit bort all aktiv säkerhet som inte är ett lagkrav. Dessutom visar krockskyddet svagheter. Det innebär att bilarna bara får tre stjärnor. Det relativt låga inköpspriset kommer med et pris i form av lägre säkerhet. Suzuki Swift hade brister i barnskyddet, där var Dacia Duster bättre. Däremot når Duster bara upp till ett 70-procentigt krockskydd för vuxna.

Euro Ncap är kritiska till Dacia och Suzuki och menar att det finns säkrare bilar som konkurrerar. 
– Det senaste testat avslöjar en växande splittring mellan säkerhetsambitionerna för olika bilmärken. Skillnaden i betyg beror delvis på de segment som bilarna tävlar i, men Euro NCAP menar också att det handlar om ett märkes prioriteringar. Vissa, som Mercedes-Benz, Škoda, VW, BMW och Renault, är övertygade om sina kunders engagemang för säkerhet och dess högre värde i produktutbudet. För Dacia och Suzuki ligger tonvikten på överkomliga priser, men konsumenterna bör inte tvivla på att det finns konkurrerande fordon till Duster och Swift på marknaden, som erbjuder betydligt högre säkerhetsnivåer. Det här är något man inte kan sätta ett pris på, säger Dr. Michiel van Ratingen, generalsekreterare Euro NCAP.