Krav i USA på tullchock mot kinesiska bilar

Amerikanska politiker kräver nu chockhöjda tullar på kinesiska bilar. Tullarna är redan idag 25% – går förslaget igenom kan det slå hårt mot Volvo Cars och Polestar. 
– Det är avgörande att tullarna på kinesiska bilar inte bara bibehålls utan också höjs för att hejda den förväntade ökningen av import, skriver politikerna i ett brev till president Joe Biden, enligt Reuters

Representanter för både demokraterna och republikanerna i en särskild kommitté för Kina kräver höjda tullar på kinesiska bilar som tas in till USA. Donald Trump införde en tull på 25% som förlängts av Joe Biden. 

De amerikanska politikerna vill se ytterligare höjda tullar och en utredning om hur kinesiska bilar skadar den amerikanska bilindustrin och dess arbetare, uppger Reuters. Förslaget kan komma att slå hårt mot Volvo Cars som tillverkar nya EX30-modellen i Kina och Polestar som tillverkar Polestar 2 och Polestar 4 i landet. Från 2025 ska dock EX30 börja tillverkas i belgiska Gent.

– Måste vara beredda att ta itu med den kommande vågen av (kinesiska) fordon som kommer att exporteras från våra andra handelspartners, såsom Mexiko, eftersom (kinesiska) biltillverkare ser på att strategiskt etablera verksamhet utanför (Kina) ) för att dra fördel av förmånlig tillgång till den amerikanska marknaden genom våra frihandelsavtal, skriver lagstiftarna. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester