Körde i 417 km/h på autobahn – helt lagligt

Hur snabbt går det att köra på autobahn med fri fart, helt lagligt?
Miljardären Radim Passer äger en Bugatti Chiron och bestämde sig för att testa.

Redan tidigare hade den tjeckiske miljardären Radim Passer kört i 402,5 km/h på autobahn med sin gamla Bugatti Veyron. Det har gällt som inofficellt rekord på öppen motorväg.

Kostar cirka 35 miljoner kronor

Men det räckte inte för honom. Efter att ha köpt den nya ännu snabbare modellen Bugatti Chiron för cirka 35 miljoner kronor återvänder han till autobahn för att sätta nytt rekord. Dessutom tar han med sig sina andra bilar, en Lamborghini Aventador, en Porsche 911 Turbo och en Bentley Flying Spur för att se vad de går för autobahn.

– När jag såg Bugatti Chiron visste jag att jag också ville testa toppfart med den. Säkert och lagligt, säger Radim Passer, som driver investmentbolag i Tjeckien. Passer är också djupt troende och har grundat Maranatarörelsen i Tjeckien.

Bugatti går igenom bilen

Först åker Passer och hans team till Bugatti i Molsheim som får gå igenom bilen så att allt är i toppskick inför rekordkörningen, eller ska vi säga vansinneskörningen? Efter en service garanterar Bugatti att bilen är säker att köra med i över 400 km/h.

Teamet åker till Wittenburg för att testa Bugattin på A2. Före rekordförsöket ber Radim Passer en egen bön, där han lovar att köra säkert. Vid 4.50-tiden på morgonen drar de ut på autobahn A2, du kan ta del av färden här.

Klarar 414 km/h enkelt

Bugatti Chiron levererar. Utan större problem och dramatik accelererar bilen upp till 414 km/h. Senare har det visat sig att et till och med var 417 km/h. Det är det snabbaste någon kört på allmän öppen väg. Som en försyn av gud är vägen torr och nästan öde i en den tidiga morgontimmen. Rekordet kommer dock inte att bli godkänt av Guinness rekordbok, då en kontrollant inte fanns närvarande.

– Sektionen av A2 var en 3-fil, 10 km direkt med en lätt nedförsbacke i mitten, så det var sikt längs hela sträckan. Säkerheten var en prioritet, så omständigheterna måste vara säkra att gå. Vi tackar Gud för säkerheten och goda omständigheter, då vi kunde nå hastigheten 414 km/h, säger Radim Passer som uppmanar alla som sett filmen att överväga en relation med Jesus.

Går ännu snabbare

Bugatti Chiron har en toppfart på 420 km/h, så rent teoretiskt borde det gått att köra lite snabbare. Bilen har en W16-motor med fyra turbo och en slagvolym på 8 liter. Effekten är 1 500 hästkrafter och vridmomentet är 1 600 Nm.

Senaste nytt