Körde 417 km/h med sin Bugatti Chiron – frias från brott av åklagare

Miljardären körde i 417 km/h med sin Bugatti Chiron på autobahn. En åklagare misstänkte att det kunde vara vårdslöshet eller illegal kappkörning i trafik. Nu är det fastslaget att körningen var helt laglig.  

En tidning söndagsmorgon ifjol somras drog den tjeckiske mångmiljardären Radim Passer på ordentligt på autobahn. På A2 mellan Berlin och Hannover filmade han med en kamera i bilen när hans Bugatti Chiron kom upp i 417 km/h. Körningen fick stor uppmärksamhet och flera miljoner visningar på Youtube. 

En tysk åklagare var inte lika imponerad. De beslutade att inleda en förundersökning mot miljardären. Brottet ifråga kunde handla om illegal kappkörning eller vårdslöshet i trafik. Under ett halvår har Åklagarkammaren i Sachsen-Anhalt granskat körningen. I fredags blev det klart att inget åtal kan väckas mot Radim Passer. Orsaken är att det inte finns någon hastighetsbegränsning på sträckan samt att även sikt-, väder- och trafikförhållandena var gynnsamma. 

Enligt de tyska vägtrafikreglerna får man bara köra så fort som sikten och väderförhållandena samt fordonets och förarens personliga kompetens tillåter. Varken Bugattin eller föraren hade några problem att kontrollera hastigheten på den tomma motorvägen, och därmed finns det inga bevis för en en osäker körstil, enligt åklagarkammaren. Det är alltså lagligt att köra i 417 km/h, åtminstone så länge du har en Bugatti och vägen är tom. 

– Med en tom motorväg där det knappt fanns någon trafik, finns det ingen hänsynslöshet. Dessutom gjorde Passer löpningen klockan 04:50, den tystaste tiden på dagen. Sikt och väderförhållanden var också lämpliga. Bugatti Chiron är designad för att hantera den här typen av hastigheter, så det finns ingen osäkerhet där heller, uppger en talesperson för åklagarkammaren.