Körde 120 mil på en laddning med Mercedes elbil EQXX

Konceptbilen Mercedes-Benz EQXX fortsätter att imponera. Nu har elbilen kört från Stuttgart till Silverstone utan att ladda. Bilen kom över 120 mil på en laddning. 

Mercedes-Benz mest effektiva bil någonsin  hade en förbrukning på 8,3 kWh/100 km under den långa resan. Det är ungefär hälften så mycket som en normal elbil. Resan startade i Mercedes hemstad Stuttgart och gick över Stuttgart och via Eurotunneln in i Storbritannien. Där körde elbilen ända till Silverstones racerbana, totalt 1202 kilometer utan att stanna för att ladda. 

Resan startade i Stuttgart.

Redan tidigare har bilen klarat en 100-milaresa från Stuttgart till Cassis på den franska Medelhavskusten. Nu var temperaturen högre och förhållandena bättre. De största utmaningarna på denna resa var sommartemperaturer på upp till 30 grader Celsius, och högre trafiktäthet runt Stuttgart och i sydöstra England. 

Elbilen tog vägen över Strasbourg och sedan Eurotunnel över till Storbritannien.

Värmepumpen och kylplattan i EQXX visade sig vara mycket effektiv för att hålla kabintemperaturen sval i det varma sommarvädret. Resan tog 14 timmar och 30 minuter och av körtiden var luftkonditioneringen i drift i drygt åtta timmar, men hade en minimal negativ inverkan på den totala energiförbrukningen.

När bilen kom fram till Silverstone fanns det tillräckligt mycket var i batteriet för att Formel E-racerföraren Nyck de Vries  skulle kunna köra 11 varv på Silverstone nära maxfarten på 140 km/h. Nu visar bilen upp sig på Goodwood Festival of Speed. 

Det var inte tomt i batteriet när bilen kom fram till Silverstone efter 120,2 mil.
Resan tog 14,5 timmar.