Köpte Jaguar E-type för 13 kr – sålde för 12 milj

Till och med Enzo Ferrari kallade den världens vackraste bil. Den som sålde bilen håller nog med. En av världens först tillverkade Jaguar E-type Roadster hittades i en ladugård och köptes för 13 kronor. Nu har bilen sålts för 12 miljoner kronor.

De kallas för kronjuveler i Storbritannien. Två berömda Jaguar E-Type såldes för enorma pengar. En av bilarna en av de fyra först tillverkade högerstyrda Jaguar E-type från 1961. Bilen hittades i en lada och köptes för ett pund, 13 kronor. Den såldes på Gooding & Co:s auktion för 13 miljoner kronor.
– En extremt viktig och historisk Jaguar som den första E-Typen som någonsin sålts, uppgav auktionsbolaget.

Det måste var ett av tidernas bästa bilfynd, för den indigoblå roadstern har dessutom en historik som heter duga. Bilen har tidigare ägts av Jaguar Racings teamchef Frank Raymond Wilton ‘Lofty’ England. Samma säljare säljer ytterligare en raritet: En högerstyrd E-type Coupé som är en av de fyra först tillverkade. 

Coupén är mörkblå med en doftande inredning i rött läder. Den renoverades omsorgsfullt efter att ägaren köpt den för ett pund år 2000.
– Att köra en E-Type är alltid kul men att kunna äga två otroligt viktiga bilar förstärker bara det nöjet. Det har varit ett privilegium att äga dem och jag hoppas att de fortsätter att ge de nya ägarna lika mycket glädje som de har gjort för mig och min familj under de senaste 20 åren, säger ägaren. 

Jaguar E-type var banbrytande när den visades 1961 och ses än idag som ett mästerverk på hjul. Bilen skapades av Jaguar Cars Sir William Lyons, känd som Mr Jaguar. Till stora delar är det en väggående version av Jaguars Le Mans bil D-Type. 
– Enzo Ferrari har citerats för att säga att Jaguar E-type är den vackraste bilen i världen, säger Charlie Ross hos Gooding & Company.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester