Köpte bil som släcks från nätet – fick inget veta

Snart slutar deras nya Toyota att fungera. Nedsläckningen av 2 och 3G-nätet upprör nyblivna bilköpare. Trots uppmaning från Konsumentverket informeras inte bilköpare.
– Det är så synd att det blev så här, vi hade en så trevlig försäljare, säger Birgitta Rejhed från Järfälla.

Tillsammans med sambon Tommy Eklund och deras italienska whippet Boston köpte hon en Toyota Yaris Cross 2023. Bilen har inte gått långt och paret såg fram emot flera år av problemfri körande. Då fick de läsa om att viktiga funktioner snart kommer att sluta fungera. 
– Det är väldigt bekymmersamt för oss, man funderar såklart på vad som kommer att försvinna och hur det blir när de släcker ner nätet.

I december kommer Tele2 och Telenor att släcka ner sina nät. Sedan följer Telia efter två år senare. Sverige blir det första landet i EU som skyndar på omställningen till det nya 4g och 5G-näten.
– Vi är nöjda med bilen i övrigt, men det här är ett aber, sedan funderar man en del på andrahandsvärdet, det här kommer säkert göra så att bilen blir mindre värd, säger Birgitta.

Toyotan eCall-system kommer att sluta fungera när 2G-nätet släcks ner. Nu arbetas det med nya regler så den ska slippa bli underkänd i besiktningen, men paret kommer få leva med tända varningslampor.

Toyota är ett av de bilmärken som inte uppdaterat sina modeller så att de klarar 4G och 5G. Men det hade Birgitta och Tommy ingen aning om. När de bestämde sig för den här Toyotan var det under förutsättning att allt skulle fungera.
– Den här bilen hade gått som demobil i Åkersberga. Men vi köpte den i Norrtälje. Man sa aldrig ett ord till oss om detta. Sedan har vi fått läsa oss till allt och då funderar man på vad det är som inte kommer att fungera efter nedsläckningen. 

Birgitta och Tommy är djupt bekymrade över detta. Man har lagt en betydande summa på en bil som snart inte kommer att hålla måttet. Nu ångrar båda köpet och saknar sin gamla bil.
– Vi är ett par pensionärer som passerat 80-plus sedan länge, det här blir ett bekymmer för oss. Tidigare hade vi en Volkswagen, den var väldigt bra och man skulle kanske aldrig ha bytt bil, säger Birgitta. 

Hon och Tommy ska besiktiga sin Toyota nästa sommar. Då är risken stor att deras Ecall är utslaget efter nedstängningen av nätet. Enligt EU:s direktiv måste det fungera för att bilar ska bli godkända i besiktningen. 
– När de inte får kontakt med det här systemet så tänds en varningslampa och då blir fordonet underkänt. Men tanken med besiktningen är att man ska kunna åtgärda felet och sedan komma tillbaka, men de här bilägarna kan inte göra något, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen. 

Myndigheten arbetar nu med att skapa ett undantag i besiktningen. När det är färdigt ska bilarna med ej fungerande Ecall ändå gå igenom besiktningen. Man räknar med att ha ett underlag klart till sommaren som tidigast kan träda i kraft vid årsskiftet.
– Man hoppas verkligen att det hinner tills vi ska besiktiga vår bil, säger Birgitta och Tommy.

Samtidigt är det en rad bekvämlighetsfunktioner som blir utslagna. Det talas om både värmen och låsfunktioner. 
– Det låter inte alls roligt, det här borde vi fått veta när vi köpte bilen, säger Birgitta och Tommy.

Redan ifjol somras var Konsumentverket tydliga med att bilhandlare måste informera sina kunder om konsekvenserna av nedsläckningen. Trots det struntar många fortfarande i att upplysa sina kunder. 
– Det vi försöker ta reda på är vilka bilmodeller det gäller. Men det är svårt att få bra svar från tillverkarna. Men vi har sagt till våra återförsäljare att de får ta reda på så mycket som möjligt och där det är svårt att få svar från tillverkarna måste man informera kunderna i möjligaste mån om att det kan bli problem med mobilitetsfunktioner, säger David Norrbohm, jurist på MRF.
LÄS MER: