Koenigsegg: Vi har hittat orsaken till branden

Efter den dramatiska branden med en Koenigsegg Jesko har en utredning pågått dygnet runt av Koengisegg. De säger sig nu ha funnit brandorsaken som förstörde bilen, värd 50 miljoner kronor. 
– Bränsletanken, motoroljan och växellådsoljesystemet var fortfarande intakta i fordonet efter att branden släcktes, och de var varken äventyrade eller påverkade av branden eller brandkällan., uppger Christian von Koenigsegg på Instagram

Branden med en Koenigsegg Jesko på en motorväg utanför Aten i Grekland har blivit en stor nyhet i många av världens tidningar. Det visar vilken otrolig global genomslagskraft det svenska bilmärket har. Branden totalförstörde en Koengisegg Jesko värd 50 miljoner kronor, men ingen människa skadades. Av försiktighetsskäl utfördades körförbud på alla Koenigsegg. Nu kommenterar Christian von Koenigsegg olyckan via företagets Instagram

– Efter händelsen förra veckan i Grekland där en Jesko fattade eld har det pågått en dygnet runt-utredning på Koenigsegg för att förstå vad som hänt. Viktigast av allt, ingen skadades. Detta är vi otroligt tacksamma för. Vi har bett alla Jeskoägare att vänta med att köra sina bilar tills vi får en bättre förståelse för situationen samtidigt som vi samlar alla bilar till våra servicecenter, skriver Christian von Koengisegg. 

En Koenigsegg Jesko med detaljer i bladguld totalförstördes i branden utanför Aten. Ingen människa skadades och nu har Koenigsegg hittat orsaken.

Inte mycket återstod av hyperbilen efter olyckan. Men vraket fraktades till Ängelholm och har nu undersökts i jakten på brandorsaken, som verkar vara funnen. 
– Bränsletanken, motoroljan och växellådsoljesystemet var fortfarande intakta i fordonet efter att branden släcktes, och de var varken äventyrade eller påverkade av branden eller brandkällan.Det var dock en strimma med hydraulvätska bakom bilen på vägen. Med tanke på detta har vi undersökt det trycksatta hydraulsystemet, som är det enda systemet som innehåller denna vätska. När vi tittade nära på bilen fann vi även att en trycksatt hydraulslang äventyras längst bak på bilen. Detta i kombination med hydraulvätska på vägen visar tydligt att detta var orsaken till branden,.

Alla Koenigsegg Jesko som levererats ska nu undersökas. Det handlar enligt uppgift om 28 bilar runt om i världen. 
– Vi kontrollerar nu installationen av alla hydraulslangar i detta område på all produktion Jesko och alla Jesko ute på fältet, för att säkerställa att installationen inte äventyras. För att lägga till ytterligare ett lager säkerhet testar vi nu och utvecklar en mjukvaruuppdatering som kan känna ett tryckfall eller läckage på mindre än en sekund och stänga ner hydraulsystemet omedelbart, för att undvika en brand, ifall det någonsin blir ett läckage igen.

Den förgyllda bilen var extremt värdefull, men Koenigsegg kommer att förse ägaren med en ny bil, meddelar Christian von Koenigsegg.

Redan i nästa vecka kommer ägarna att kunna köra sina Jesko-bilar igen. 
– Vi siktar på att kunna släppa den första versionen av mjukvaran av denna tillagda funktion i slutet av nästa vecka, samtidigt som vi kollar och släpper bilarna kort därefter.

Den förstörda bilen kommer att ersättas, det är dock inte bekräftat om det blir en extra bil utöver de 125 exemplar som ska byggas. 
– Vi är också otroligt tacksamma för att bilägaren i Grekland för att han gett oss sitt fortsatta stöd och att vi ska kunna förse honom med en ny bil så han kan fortsätta sin Koenigsegg resa, skriver Christian von Koenigsegg.

LÄS MER: