Superbilsmärket Koenigsegg är Christian Von Koenigsegg livsprojekt. Men det inte många vet är att han var nära på att ta över Saab – något som han än idag grubblar över.
– Förutsättningarna var hundra gånger bättre än vad Tesla hade, säger Von Koenigsegg.
Christian von Koenigsegg var 22 år när han bestämde sig för att bygga sin egen sportbil. Allt började i liten skala. Med en idé, ett litet garage och en envis övertygelse. Men det som få visste var hur mycket han riskerade i starten. Hela familjen var med på resan, vare sig de ville eller inte.
– Jag sa till min pappa att jag inte tyckte han skulle stoppa in mer pengar, för vi visste inte hur det här skulle gå, säger han i Söndagsintervjun i P1.
Men pappan, entreprenör även han, svarade: ”Nu har vi gått så här långt, nu kör vi det här i mål.” Det dröjde åtta år innan den första bilen kunde säljas. Under tiden levde Christian på sin dröm och på sömnen i verkstaden. Det var sju dagar i veckan, dygnet runt. En brinnande övertygelse om att vem som helst kan lyckas, bara man försöker och får lite hjälp.

Men precis när det började lossna hände det otänkbara. Fabriken i Ängelholm, en gammal charmig bilhall med halmtak och marmorgolv, brann ner. Allt verkade förlorat. Men brandkår och personal lyckades rädda stora delar av produktionen.
– Kommunalrådet dök upp mitt i branden och sa: ”Ni får inte ge upp. Vi fixar ett tak över huvudet, berättar Christian.
Det blev gamla F10-området, och tillgången till militärens gamla hangarer blev början på Koenigseggs unika koppling till flyghistoria – en viktig del av företagets identitet än idag. Historien om Koenigsegg handlar om envishet, tur i oturen och att våga trotsa alla odds.

Men kanske den mest oväntade vändningen i Christians karriär kom 2009, då han plötsligt befann sig i centrum av ett uppmärksammat försök att ta över Saab.
– Jag har alltid älskat Saab. De gjorde unika bilar, gick sin egen väg och hade en koppling till flygplan.
Till en början ville han inte ha något med affären att göra. Massproduktion var det sista han hade tänkt sig. Men efter påtryckningar från olika håll – inklusive ingenjörer på Saab – åkte han till Trollhättan och fick en personlig visning av hela verksamheten. Det blev ett uppvaknande.
– Jag förstod att massproduktion inte var problemet. Det kan Saab. Det de behövde var nytändning, innovation och entreprenörskap. Och där kunde jag bidra, säger Von Koenigsegg.
Tillsammans med några investerare försökte Koenigsegg Group köpa Saab. Affären var så nära att gå igenom att det rullades ut röda mattan för dem. Men till slut föll allt på finansieringen. Christian ser det fortfarande som ett av de största missade tillfällena i svensk bilhistoria. De hade kunnat vara lika stora som Tesla, tror han.
– Saab, med min erfarenhet och en stark grupp omkring mig. Med en befintlig fabrik som kunde få stöd. Med massor av personal som kunde mycket. Med många ingenjörer som hade stor kompetens. Förutsättningarna var hundra gånger bättre än vad Tesla hade. Så varför inte? Det hade säkert varit en lång och tuff resa. Men på ett rent fundamentalt plan ser jag ingen anledning till varför det inte hade kunnat bli så under vår eller min vägledning. Ett svenskt Tesla.
Men affären gick inte igenom och idag har Saabs biltillverkning gått i graven.
– Vi hade mycket bättre förutsättningar än de hade. Men jag bestämde inte allt. Jag fick anpassa mig. Det blev som det blev. Det var väldigt tufft. Det var väldigt dyrt. Det kostade en massa pengar. Men det var en otroligt spännande erfarenhet som jag idag inte skulle vilja vara utan.
I dag är Koenigsegg en av världens mest respekterade sportbilstillverkare, med ett värde på miljarder. Men i ett hörn av kontoret ligger fortfarande en Saab-broschyr kvar. En påminnelse om vad som kunde ha varit. Och kanske också om varför det blev som det blev.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.