Koenigsegg om nytt fartrekord: ”Vore synd att inte visa vad den kan”

Koenigsegg siktar på att slå fartrekordet och köra över 500 km/h med nya Jesko Absolut. 
– Med de siffror vi ser och den prestation vi redan har upplevt skulle det vara synd att inte visa vad den kan göra, säger Christian von Koenigsegg till Top Gear. 

Nya Koenigsegg Jesko Absolut är byggd för att kunna gå över 530 km/h. Tidigare har det varit lite osäkert om Koenigsegg kommer att gå för att slå hastighetsrekord med den nya modellen. Men nu verkar Christian von Koenigsegg ha bestämt sig. Men att köra så fort är inte riskfritt. 

– Med de siffror vi ser och den prestation vi redan har upplevt skulle det vara synd att inte visa vad den kan göra. Samtidigt är det riktigt läskigt. När vi gjorde det rådande rekordet av en homologerad produktionsbil i två riktningar i 446 km/h i Nevada på en öppen väg var det bara superfarligt.

Kanske kommer Koenigsegg nu försöka köra på en avstängd bana som liknar Ehra-Lessien där Bugatti slog inofficiellt rekord. Där är riskerna mindre, särskilt om bilen har en erfaren förare. 

Att bygga en riktigt snabb bil är inte det svåra, det svåra är att få den homologerad för gatubruk. Det gör i sin tur bilen tyngre och mer komplex. 
– Om du tittar på utmanarna, de flesta av dem är inte homologerade bilar. För oss går det mesta av vår utveckling till krocktestning, krockkuddar, utsläppstestning, OBD, produktionsöverensstämmelse… alla dessa typer av tråkiga, irriterande detaljer som är designade för bilar med stora volymer som gör vår bil säljbar över hela världen på varje marknad.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester