Koenigsegg och JAS 39 Gripen på svensk bilmässa i helgen

Nu visas JAS 39 Gripen upp tillsammans med Koenigsegg Gemera. Dessutom ställs 1500 veteranbilar ut på Tjolöholm Classic söndag 21 maj.
– Det är helt unikt. Jag vet inget annat event som får både JAS och Koenigsegg till sig samma dag, säger Fredrik Dahlgren till Norra Halland. 

Bil- och flygfantaster kommer att kunna njuta av en uppvisning i världsklass både på marken och i luften när Tjolöholm Classic Motor firar 30 år söndag 21 maj. Både Koenigsegg och JAS 39 Gripen kommer till bilfesten på Tjolöholms slott utanför Kungsbacka på Västkusten. JAS kommer att bjuda på en flyguppvisning i luften och besökarna kan kolla in Koenigseggs nyaste modell.

– Det är helt unikt. Vi har försökt i många år att få flygvapnet att komma och göra en visning, nu blir det äntligen av. Även Koenigsegg har varit efterfrågad sedan tidigare och kommer i är gå att beskåda från racingladan, säger evenemangsgeneralen Fredrik Dahlgren till Norra Halland

Koenigsegg visar upp sin nya fyrsitsiga modell Gemera som kostar runt 20 miljoner kronor. Det är världens snabbaste fyrsitsiga bilmodell med en toppfart på över 400 km/h. Bilen har en laddhybriddrivlina på 1735 hästkrafter. Den unika trecylindriga motorn Tiny Friendly Giant väger bara 70 kg och kombineras med tre elmotorer som är bilvärldens starkaste och lättaste drivenhet. 

Men jämfört med JAS 39 Gripens fartresurser förbleknar även en Koenigsegg. Toppfarten ligger på Mach 2, vilket motsvarar 2450 km/h. JAS behöver bara 400 meters rullbana för att lyfta och når 10 000 meter på mindre än en minut. Frågan är hur snabbt den passerar en Koenigsegg Gemera vid acceleration, det får vi nog inte veta på Tjolöholm. Dragkraften i jetmotorn är 98 kilonewton med efterbrännkammare. JAS har motsvarande 41 000 hästkrafter, motsvarande 24 stycken Koenigsegg Gemera. 

Förutom JAS och Koenigsegg kan besökarna njuta av omkring 2000 utställda klassiska bilar samtidigt som artister underhåller från scenen. Även en liveauktion kommer att hållas.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester