Nya Koenigsegg med 2300 hk: ”Världens snabbaste bil”

Den snabbaste och mest extrema gatbil som någonsin tillverkats. Koenigsegg visar nu upp alla bilder och fakta om nya Koenigsegg Gemera med Hot V8 och Dark Matter elmotorer – tillsammans 2300 hästkrafter. 
– Det gör denna fyrsitsiga bil till den snabbaste bilen som någonsin tillverkats, accelerationen slår de flesta tvåsitsiga bilar på en racerbana, säger Christian von Koenigsegg. 

Koenigsegg har fått världen att häpna igen med sin nya vidareutveckling av Gemera. Nu visar Christian von Koenigsegg upp alla bilder och avslöjar detaljerna hos bilen, som med största sannolikhet blir världens snabbaste produktionsbil alla kategorier. Enligt Koenigsegg kommer bilen att sätta nya hastighetsrekord.

Koenigsegg har lyckats få plats med V8-motorn från Jesko i den fyrsitsiga bilen. Den nya modellen kallas Koenigsegg Gemera HV8 (Hot V8). Anledningen är att motorn fick designas om så att avgaserna går ut högst upp i mitten. Tillsammans med en ny elmotor är resultatet 2300 hästkrafter och 2850 Newtonmeter. 

Av effekten kommer 1 500 hk från V8:an med dubbelturbo, 800 hästkrafter  kommer från en ny elmotor som kallas Dark Matter, Totalt 2 300 hk och 2 750 Nm i vridmoment – ett nytt världsrekord för en produktionsbil.

– Gemera HV8 är inte bara den mest kraftfulla och extrema produktionsbilen på planeten jorden, med häpnadsväckande 1,11 hk per kg, utan det är också den mest praktiska och användarvänliga sportbilen som någonsin skapats. Dess otroliga respons, hantering , motorljud, skarp växellåda, rymlig interiör och system för fyrhjulsdrift kombineras för att skapa en oöverträffad och oöverträffad körupplevelse, redo att sätta många prestandarekord runt banor och i raka linjer, säger Christian von Koenigsegg.

Den nya elmotorn Dark Matter är enligt Koenigsegg världens mest kraftfulla elmotor för fordon. Den är unik genom att den jobbar med 6-fasteknik. Gemera har också fått en utvecklad växellåda som gjort att koppling och svänghjul kunnat tas bort. 

– Vi kunde inte motstå att undersöka möjligheten att införliva dessa anmärkningsvärda egenskaper och fördelar i Gemera produktionsmodell, vilket ledde oss ner på en spännande ny utvecklingsväg – Light Speed Tourbillon Transmission (LSTT),” förklarar Christian.

 

Produktionen av Koenigsegg Gemera kommer att starta i den nya fabriken Gripen Atelier i slutet av 2024, med kundleveranser under första delen av 2025. Gripen Atelier består av 11 000 m2 utvecklings-, design-, tillverknings-, kontors- och utställningsutrymme som är tillägnat Gemera och framtida modeller. Totalt har nu Koenigsegg 30 000 kvadratmeter tillverknings- och utvecklingsyta. 

Fakta Koenigsegg Hot V8

Förbränningsmotor
5 liters dubbelturbo V8
Effekt: 1500 hk vid 7800 rpm, maxvarv 8500 rpm
Vridmoment: 1500 Nm vid 5000 rpm
Light Speed Tourbillion Transmission (LSTT) 9-växlad flerkopplingslåda
4-hjulsdrift, 4 hjul vridmoment vektoring

Elmotor
Koenigsegg egendesignad Dark Matter E-Motor:
Effekt: 800 hk
Max vridmoment: 1250 Nm

Kombinerad effekt från E-motor & Hot V8: 2300 hk, 2750Nm

Effektförhållande: 1,11 hk/kg
200 liters bagageutrymme, passar 4 fullstora handbagage
115 liters bränsletank
850V 14 kWh HV batteripaket