Klart: Kinesiska märkena som granskas av EU

Geely är ett av tre kinesiska bilbolag som kommer att granskas av EU-kommissionen. Volvos huvudägare kommer tillsammans med BYD och SAIC att få besvara ett antal frågor från EU om exporten till Europa. 
– Geely alltid varit en stark förespråkare för frihandel och följer de regler som gäller för de olika marknader vi agerar på, uppger Stefan Lundin, kommunikationschef för Geely Sverige, för Ekot.
 

EU-kommissionen har nu valt ut de tre kinesiska bilbolagen BYD, Geely och SAIC för sin granskning av eventuella statliga stöd till kinesiska tillverkare. Bolagen kommer bland annat få svara på frågor om importen till Europa, uppger Politico. Geely är bland annat huvudägare i Volvo Cars, Polestar, Geely Auto, Lynk & Co, Lotus och Zeekr. SAIC äger MG som är det största kinesiska märket i Europa.

Utredningen kommer efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tidigare i höstas pågått att kinesiska biltillverkare konkurrerar på ojämlika villor på grund av statsstöd.  
– Världsmarknaden svämmas nu över med billigare kinesiska elbilar. Och priserna på dem hålls på en konstgjort låg nivå genom enorma statliga subventioner, sade hon i ett tal i september.

Geely är huvudägare till Volvo Cars, Polestar och Zeekr som samtliga har en stor del av sin verksamhet i Sverige, kommunikationschefen Stefan Lundin uppger för Ekot att de är förvånande över att Geely valts ut. 
Speciellt med tanke på att Geelygruppen också har ett stort tillverkningsavtryck i flera EU-länder och även i USA, på ett sätt som de övriga utvalda bolagen inte har.

Enligt Politico är även Tesla irriterade över undersökningen – för att de uteslutits från utredningen. Tesla menar att de kan drabbas av höjda tullar på grund av stöd som gått till konkurrenter. 
– Kommissionens beslut att utesluta den i särklass största exporterande tillverkaren från urvalet är helt utan motstycke och ohållbart, uppger jurister från  Steptoe & Johnson i ett svar till kommissionens provtagningsundersökning.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester