Regeringen påstår: Bensinskatten sänks med 1,64 kr / liter

Bensinskatten kommer att sänkas med 1,64 kronor per litern från nyår., medan dieseln sänks med 43 öre. Sänkningen presenterades idag vid en pressträff med SD och KD. Senare har det visat sig att sänkningen i själva verket bara är 60 öre.
– Regeringens främsta prioritet är att bekämpa inflationen. Att säkra välfärden och stötta hushållen. Allra främst de som har det tufft. En viktig åtgärd är att pressa tillbaka drivmedelspriserna, säger Ebba Busch. 

Sedan tidigare är det klart att reduktionsplikten ska sänkas från nyår vilket kan ge ett sänkt dieselpris på cirka fyra kronor. Förslaget skulle bara påverka bensinpriset med 30 öre, men nu går regeringen och SD ut med att bensinskatten ska sänkas så att bensinpriset sänks med 1,64 kronor per liter vid nyår. 

Dieselskatten påstods sänkas med 43 öre/litern från nyår. Det gör att pumppriset kan gå ner nästan fem kronor när reduktionsplikten sänkts. Dessutom ska nedsättningen på jordbruksdiesel fortsätta efter nyår. 
– Bensinen sänks från och med första januari 2024 med 1,64 kronor/litern. 6,48 miljarder kronor sänker vi bränsleskatterna med 2024, säger Oscar Sjöstedt från Sverigedemokraterna. 

När regeringen skickat ut ett pressmeddelande med de verkliga siffrorna står det klart att nivåerna som presenterades på presskonferensen var en bluff. När det gäller diesel blir det istället en skattehöjning. Och bensinen sänks i verkligheten bara med 60 öre per liter.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester