Kina nu världens största bilexportör – kan tacka Ryssland

Nu har Kina blivit världens största exportör av bilar. Landet körde om Japan under det första kvartalet i år. Över en miljon bilar exporterades från Kina, en ökning med 58 procent. Ryssland är det största mottagarlandet av kinesiska bilar. 

Japan har under många år varit världens största exportör av bilar före Tyskland. Förra året gick Kina om Tyskland, och nu kommer statistik från Kinas tullmyndigheter som visar att man även gått om Japan under årets första kvartal, uppger BBC News. Kina exporterade 1,07 miljoner fordon under kvartalet. Det är en ökning med 58 % jämfört med samma period 2022. Japan ökade sin export med 6% till 954 185 bilar. 

Bland annat är det den ökade exporten til Ryssland som driver Kinas tillväxt. De största importörerna av kinesiska bilar är Ryssland, USA, Mexiko, Storbritannien, Belgien, Japan, Australien, Tyskland, Förenade Arabemiraten och Sydkorea, enligt den statliga kinesiska tullförvaltningen. Den ryska tillväxten drivs bland annat av Geely Auto som ökat kraftigt i Ryssland när europeiska bilmärken bojkottar landet.

Tesla är en den tredje största exportören av bilar från Kina.

Elbilar växte allra mest under första kvartalet, med en uppgång på 90 procent. Statliga SAIC som tillverkar MG var den största exportören av bilar. På hemmaplan är BYD det största märket, men BYD kom först på plats nio i exportligan. Tesla är den tredje största exportören och skeppade i väg 128 000 bilar från Kina under det första kvartalet.