År 1958 lanserade amerikanska Ford sin vision om framtidens bilar. Bilen hette Ford Nucleon och drevs av kärnkraft. Enligt Fords beräkningar hade bilen en räckvidd på hela 800 mil.
I dag är det kanske svårt att föreställa sig kärnkraft som den alternativa lösningen till fossila bränslen. Men i 50-talets USA var det inte alls otänkbart. Fartyg och ubåtar utrustades med uran och då är det väl bara logiskt att ta in tekniken i bilen. Men det är lättare sagt än gjort. Inte minst att övertyga den genomsnittliga amerikanska konsumenten, som sett vad bombningarna av Hiroshima och Nagasaki lett till för konsekvenser. Vad skulle hända om man krockade med en kärnkraftsdriven bil?
För att få reaktorn så långt som möjligt ifrån passagerarna placerades den på bakaxeln, i form av ett mini-kärnkraftsverk. Kraften från fissionen var tänkt att värma upp en slags panna, som förångade vatten under högt tryck och som i sin tur skulle driva två turbiner. Den ena turbinen ansvarade för framdrivning, den andra för en elektrisk generator. Enligt Fords beräkningar skulle detta generera en räckvidd på upp till 8000 kilometer, skriver Autozeitung.
Men projektet kom aldrig speciellt långt eftersom man inte lyckades göra kärnreaktorn tillräckligt kompakt. I samband med Harrisburgolyckan år 1979 i Pennsylvania begravdes således idén helt och hållet. I dag finns endast en modell av bilen, som finns på Henry Fords Museum i hemstaden Dearborn.
LÄS MER:
Elis Kalmér är examinerad journalist och har bland annat arbetat på SVT och Värmlands Folkblad.