Kan detta lösa elkrisen? Tesla byggde rekordstor Megapack i Europa

Tesla visar nu upp en ny gigantiska Megapack-anläggning i Belgien. Jättebatterierna är Europas största anläggning för energilagring. Kapaciteten är 100 MWh – motsvarande 1220 Tesla Model Y-bilar.

Stora energilagringsanläggningar kan underlätta vår allt mer pressade energiförsörjning. Tesla gör som bekant inte bara bilar utan arbetar också med batterilagring av el i större skala, så kallade Megapack. 

Nu visar Tesla för första gången upp ett jätteanläggning i Lessines i Belgien. Anläggningen sägs vara störst på fastlandet i Europa i sitt slag. Tidigare hade Lessines en turbojetgenerator från andra världskriget för att balansera energitillgången i samhället. Men anläggningen var både smutsig och uttjänt. 

Istället tog man Tesla till hjälp för att installera inte mindre än 40 Megapacks, något Tesla nu uppmärksammar i en ny video. Anläggningen har en total lagringskapacitet 100 MWh, alltså 100 000 kWh. Det motsvarar lagringskapaciteten i 1220 Tesla Model Y-bilar. Anläggningen har 50 MW effekt.

Även i Sverige har olika aktörer börjat bygga energilagringssystem, men det är relativt sällsynt. Bland annat byggs en anläggning i Uppvidinge, men den har De flesta anläggningar är betydligt mindre än Teslas Megapack i Belgien. Sverige har alltmer vindkraft och solkraft, och stora lagringsanläggningar kan göra att vi kan ha energi i reserv om vi drabbas om effektbrist, något som det finns risk för redan i vinter. Anläggningarna kan laddas upp när tillgången på energi är god och användas när tillgången är mindre. Det är också möjligt att ladda batterierna på natten när strömmen är billig och använda den när priset är högre.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester