Jönssonligans hemliga museum – här göms deras ”skitbil”

I år firar Jönssonligan 40 år – och hedras med en dokumentär i TV4. En av filmernas huvudfigurer står gömd i ett hemligt museum någonstans i Sverige. 
– En lirare i Småland bjöd 500 000 för bilen, säger ansvarige Olle Larsson till Motorblog of Sweden.

En av Sveriges största filmsuccéer firar 40 år. I december 1981 hade den första filmen ”Varning för Jönssonligan” premiär. Det kom att bli åtta filmer i originalserien, varav fem med Gösta Ekman i huvudrollen som ”Sickan”. Under söndagen hedrades Jönssonligans 40 årsjubileum med en dokumentär i TV4.

Nästan lika ikonisk som ”Sickan”, ”Vanheden”, ”Rocky” och ”Dynamit-Harry” är Jönssonligans bil. Det handlar om en ganska skrotig Chevrolet Impala från 1964 som i filmerna rattas av ”Vanheden”, spelad av Ulf Brunnberg. 

– Det är en jäkla konst att köra den där bilen. Det är en hel soffa i framsätet och det fanns inga säkerhetsbälten, säger Ulf Brunnberg till Motorblog of Sweden.

I dokumentärerna uppmärksammas bilen endast flyktigt, men faktum är att en finns bevarad till eftervärlden.  I dag står bilen på ett hemligt museum någonstans i Sverige. För ett par år sedan uppmärksammades bilen av Motorblog of Sweden. Den ägs av bolaget Tonefilm, men exakt var bilen står är en väl bevarad hemlighet. 

– Det kommer ett telefonsamtal i veckan från folk som vill köpa den. Det finns en lirare i Småland som bjudit fem hundra tusen för bilen men den är inte till salu. Den kommer aldrig att säljas, det är helt 100, berättar Olle Larsson som ansvarar för bilens skötsel, till Motorblog of Sweden.

Museet där bilen står innehåller även annan rekvisita från Jönssonligan-filmerna. Bland annat finns ”Sickans” basker och glasögon bevarade, liksom kläderna från flera Ragnar Vanheden. Men än så länge finns inga planer på att öppna det för allmänheten. 

Senaste nytt