Jim, 70, köpte världens dyraste bil för för 1,5 miljarder kr

Mercedes SLR 300 Uhlenhaut Coupé blev världens dyraste bil när den såldes via en privat auktion. Nu kommer det uppgifter om vem den hemlige köparen är. Jim Ratcliffte, 70, miljardären bakom terrängbilen Ineos Grenadier, ska ha betalat 1,5 mijarder kronor för Mercerdesen. 

Världens dyraste bil bytte ägare på en sluten privat auktion förra året. Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe klubbades i väg för 1,5 miljarder kronor. Auktionen var för endast inbjudna budgivare på Mercedes-Benz Museum i Stuttgart, Tyskland. Efter en galen auktion där buden höjdes med 100 miljoner kronor i taget såldes bilen till slut för 1500 miljoner kronor.

Det har varit en väl förborgad hemlighet vem köparen är. Men ryktena pekar entydigt mot att köparen är Sir James Arthur ”Jim” Ratcliffe, en av Storbritanniens rikaste personer. Han äger kemiföretaget Ineos som bland annat tillverkar klorin och lösningsmedel. 

Jim Ratcliffe är också mannen bakom den nya terrängbilen Ineos Granadier, en klon på klassiska Land Rover. Dessutom äger han en tredjedel av Mercedes Formel 1-stall. Han är god för 300 miljarder kronor, så bilen gräver inte alltför djupa hål i hans plånbok. 

300 SLR Uhlenhaut bygger på racingbilen 300 SLR, men har fast tak. Den är uppkallad efter testchefen Rudolf Uhlenhaut, som körde ett av de två exemplaren som tjänstebil. Byggnationen av fler exemplar stoppades efter att en 300 SLR varit inblandad i en svår krasch på LeMans 1955 som dödade 84 åskådare. Olyckan ledde till att Mercedes höll sig borta från racing i 44 år.  

Jim Ratcliffe ligger bakom terrängbilen Ineos Grenadier och har gjort sig en förmögenhet på kemikalier.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester