Jeremy Clarksons attack mot självkörande bilar: ”Programmerade för att döda dig”

Självkörande bilar kommer allt närmare, även om inget bilmärke nått ända fram ännu. 
Nu går Jeremy Clarkson till attack och sågar tekniken. 
– Jag har kört bil med förarassistans och de är skrämmande, för i ungefär 95 procent av tiden mår de bra, men så plötsligt gör de något galet, skriver han i The Sun. 

Tesla har i flera år sagt att de snart ska lansera självkörande bilar. Men än så länge finns tekniken bara som beta i USA, och tekniken är inte tillåten i Europa. Mercedes har släppt autonom teknik där du kan titta på film i låg fart på vissa motorvägar, och Volvo är på gång med något liknande. 

Nu går Jeremy Clarkson till attack mot tekniken efter att Storbritannien tillkännagett nya riktlinjer för förarlösa bilar. Han anser att tekniken är skrämmande och bara fungerar till 95 procent. Plötsligt gör de något galet, skriver han i The Sun. Han menar vidare att bilen är programmerad för att döda dig. 

– Jag kör hellre bara den jäkla bilen själv. Det är ingen svår sak att göra. Och jag skulle mycket hellre ha en bil som bara är en bil. Eftersom en förarlös bil – och det är en garanti – kommer att ha en hjärna ombord som under vissa omständigheter kommer att instrueras att döda dig. Om valet står mellan att ramma ett sällskap med skolbarn eller en gigantisk ek, går du in i trädet. Och du betalade pengar för det – för en maskin som har instruktioner för att avsluta ditt liv, skriver Clarkson. 

Jeremy Clarkson är inte alltför imponerad av de autonoma bilar som hittills lanserats, och tycker att den som vill ha en självkörande bil lika gärna kan åka tåg. 

– För att göra saken ännu värre får vi veta att du bara kommer att kunna se filmer eller tv-program i hastigheter under 60 km/h, och bara om du reser i en fil med andra bilar. Varför inte bara använda ett tåg? Den går ett jäkla sikt snabbare och kommer till och med med en chaufför. Som aldrig har några instruktioner att döda dig.