Jay Leno hittar Jaguar E-type gömd i 50 år: ”Världens minst körda?”

Talkshowprofilen Jay Leno hittar en Jaguar E-type gömd under gamla vattenberedare. Bilen har stått undangömd i 50 år och visar sig ha gått bara 2720 mil
– Ägaren var en samlare. Det här är precis när vi drog ut den ur garaget, vi har inte tagit bort smutsen, säger Jay Leno i sitt nya program. 

Jay Leno är en av världens största bilentusiaster och äger omkring 200 bilar värda miljardbelopp. Nu avslöjar han även sin uppenbara fascination för ladufynd, något han verkar dela med många andra. 

I det senaste avsnittet av Jay Leno’s Garage hittar han en Jaguar E-type från 1963. Något helt annat än de bilar i utställningsskick han brukar visa upp. 

– Det kom en polis som vi känner och sa att man som var en samlare på gatan gått bort och han har en bil i garaget. Huset såg ut som det blivit övergivet, fullt med saker i fönster och garaget var fullt med gamla varmvattenberedare. Där under fanns en bil, säger Jay Leno.

Under all bråte det visar sig en Jaguar E-type som har sått undangömd i 50 år och inte gått mer än 2720 mil innan den ställdes av. Samlaren är den enda ägaren. Allt på bilen är original och för Jay Leno som redan har 200 bilar verkar det inte vara något svårt beslut att köpa den. 

– Vi ska städa upp den här under de kommande månaderna och få den igång. Den har inte körts på 50 år. Det finns ingen korrosion, interiören ser helt ny ut. Det är nästan som en ny Jaguar, säger Jay Leno.

Inredningen är nästan som på en ny bil, trots att den stått i 50 år.

I bagageutrymmet finns en verklig skatt: Den ursprungliga Jaguar-verktygslådan, böcker och luftningssatsen till Dunlops skivbromsar.

– Jag tror att det här kommer att bli en originalbil. Vi kommer inte att förvandla den till en utställningsbil, vi kommer inte att lacka om den eftersom den är så original det är det som gör den riktigt spännande. 

Ska man tro Jay Leno kan det vara den minst körde Jaguar E-typen i världen, med en körsträcka på endast 2700 mil. Bilen ska nu återställas och rengöras minutiöst, men renovering ska i möjligaste mån undvikas. 

– Det kommer att bli en spännande ära, originaldäcken håller luft, men så klart ska vi byta däck någon gång. Det skulle vara synd att restomodifiera den här bilen. 

En månad senare har Jay Leno och hans team tagit isär stora delar av bilen, men smutsen sitter fortfarande kvar på karossen. En förändring de kommer göra är att bredda ekerhjulen så att bilen kan få något bredare däck. Jaggan har också fått nya slangar, bromscylindrar och bromsbelägg för säkerhetens skull. 

– Tanken att få den tillbaka på vägen lika bra som den var dagen den körde in i garaget redan 1968 så det är ungefär där vi är men det underbara med det här är att det inte finns någon rost alls här, den enda rosten var i kylartanken.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester