Jättesmäll för Polestar – Hertz pausar 45 000 bilar

Hertz har lovat att köpa 65 000 bilar av Polestar. Nu backar hyrbilsjätten och pausar kontraktet och Polestar kan missa en försäljning på 45 000 bilar. Beskedet fick Polestars aktie att falla brant på Nasdaq-börsen. 

Under 2022 slöt Hertz ett avtal med Polestar om att köpa 65 000 elbilar under fem år. Periodvis under förra året stod en köpare för mer än 20 procent av Polestars sålda bilar. Nu kommer beskedet att Hertz pausar avtalet och inte längre vill köpa bilar av Polestar under 2024, uppger Financial Times. Orsaken sägs vara för höga reparationskostnader och att andrahandsvärdena blivit sämre än beräknat. Sedan tidigare har Hertz rivit upp sitt avtal om att köpa 100 000 Teslabilar. 

Polestars vd Thomas Ingelath bekräftar för Financial Times att han blivit kontaktad av Hertz vd Stephen Scherr i höstas för att höra om avtalet kunde pausas efter att Hertz köpt 20 000 Polestar-bilar. Ingenlath gick med på att avtalet pausades i utbyte mot att Hertz gick med på att inte sälja nuvarande Polestar-fordon för tidigt eller för billigt. Beskedet går emot Ingenlaths uttalande till Reuters i januari att inköpen skulle fortsätta som planerat. Det finns en “tydlig avsikt” att återuppta försäljningen till Hertz i framtiden. Men enligt Financial Times så ska det ses över om det startar 2025 eller vid någon annan tidpunkt. I Sverige fortsätter dock Hertz sina inköp som tidigare.

Thomas Ingenlath, vd för Polestar, kan missa en försäljning på 45 000 elbilar efter att Hertz pausat ett jättekontrakt.

Polestars aktie har pressats hårt senaste veckan efter att Volvo Cars gick ut och sade att de inte ska stötta sitt dotterbolag finansiellt längre. Det nya dystra beskedet från Hertz fick aktien att falla med ytterligare sex procent på Nasdaqbörsen till nya bottenrekordet 1,68 dollar. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester