Jättesäljaren VW Golf nästan borta från Sverige: ”Kan inte garantera produktion”

Storsäljande bilmodellen Volkswagen Golf har nästintill slutat säljas i Sverige. Under 48 år har Golf varit en av svenskarnas verkliga favoritbilar med nästan 600 000 sålda bilar.
– Skälet är att det är så långa väntetider för Golf och vi har svårt att garantera när man får produktion på en beställd bil, säger Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen i Sverige.

Volkswagen Golf är en av svenskarnas favoritbilar ända sedan lanseringen av den första generationen 1974. Nästan 600 000 bilar har sålts under 48 år i Sverige. I hela världen har det sålts över 36 miljoner exemplar. Men nu kan bara ett fåtal versioner av jättesäljaren köpas i Sverige, kan Carup avslöja. Det är bara tre år sedan Golf toppade registreringsstatistiken i Sverige, men hittills i år har endast 759 bilar registrerats.

– När det gäller Golf är det så att vi sedan 1 april valt att inte ta upp nybeställningar på de flesta versionerna av denna modell. Skälet är att det är så långa väntetider för Golf och vi har svårt att garantera när man får produktion på en beställd bil, säger Marcus Thomasfolk på Volkswagen i Sverige. 

Den vanliga halvkombimodellen med enklare motoralternativ finns inte alls längre. Den som ändå vill ha en Golf får beställa de dyrare versionerna, GTE, GTI, sportbilen Golf R, eller Golf Sportscombi. Om den ikoniska bilmodellen, som grundat ett helt segment, kommer tillbaka i full skala kan Volkswagen inte säga idag. Efterfrågan har snabbt svängt om till elbilar, där Volkswagen var marknadsledare förra året. 

– Detta är vad som gäller just nu men kan ju även komma att ändras framgent. Golf har haft och har en mycket stor betydelse för Volkswagen men idag är det våra eldrivna ID-modeller som seglat upp som våra bästsäljare, säger Marcus Thomasfolk. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester