Jättekuppen: Över 60 fartkameror värda 28 miljoner stulna

Över 60 fartkameror har stulits runt Stockholm och Uppsala på bara åtta dagar. Kamerorna är värda över 28 miljoner kronor. 
– Det är ett stort antal trafikkameror som blivit uppbrutna och där innehållet har stulits, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror på Trafikverket, till Sveriges Radio.

Trafikverket har blivit utsatta för en kupp i mångmiljonklassen. På bara åtta dagar har över 60 fartkameror i Stockholms och Uppsala län stulits. Tjuvarna bryter upp skåpen och stjäl kassetten som innehåller kamera och radar. 

Varje enhet är kostar över 500 000 kronor inklusive installation, så värdet av stölderna ligger på över 28 miljoner kronor. Trafikverket har aldrig varit med om något liknande tidigare.

– Det är mycket pengar, och det som också är väldigt bedrövligt eller tråkigt är att de finns ju där av en anledning för rädda liv, säger Eva Lundberg till SR Uppland.

I Stockholms län är det 50 kameror som har stulits. I Uppsala län är det 11 kameror mellan Tierp och Österbybruk, men polisen misstänker att det kan handla om fler längs länsväg 292. Stölderna upptäcktes i lördags.

– Uppskattningsvis är värdet en halv miljon styck inklusive installation. Givetvis kommer vi utreda det här noggrant. Vi är väldigt intresserade av att få tips från den som sett något, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisen, till P4 Uppland.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester