Jaguar E-type gömd sedan 1969 – räddad av Jay Leno

Jay Leno hittade en Jaguar E-type som gått 2720 mil gömd under gammalt skräp. Bilen parkerades 1969 av en granne som drack för mycket. Nu har bilen försiktigt restaurerats till ett otroligt originalskick där allt behållits i 1960-talsstandard. 

Förra året hittade talkshowvärden Jay Leno en Jaguar E-type från 1963 täckt av skräp hemma hos en granne som avlidit.  
– Det kom en polis som vi känner och sa att man som var en samlare på gatan gått bort och han har en bil i garaget. Huset såg ut som det blivit övergivet, fullt med saker i fönster och garaget var fullt med gamla varmvattenberedare. Där under fanns en bil, berättade Jay Leno.

Under all bråte fanns en Jaguar E-type som har stått undangömd sedan 1969. Den förra ägaren köpte bilen ny 1963 och hann bara kört 2720 mil innan han ställde garaget i bilen för gott på grund av han började dricka. Allt på bilen var original och Jay Leno köpte den för att göra en försiktig restaurering utan att lackera om bilen eller slänga ut gamla patinerade detaljer. 

Nu, ett knappt år senare, är talkshowvärden och hans team färdiga med Jaguaren. De har renoverat många bilar, men det här är något helt annat, det handlar mer om att konservera. De har behållit allt på bilen, så förutom 60 års patina är bilen i samma skick som när den lämnade fabriken 1963.
– Bromsledningar, bränsleledningar, bromssystem och koppling har fått ersättas, annars är allt på bilen helt original, säger Jay Leno. 

Interiören på bilen är det mest otroliga. Eftersom bilen bara körts 2720 mil och stått skyddad i 53 år är den i samma skick som när bilen lämnade fabriken. Det finns inte en enda fläck eller reva, och det kan handla om världens finaste orenoverade E-type-inredning. Det enda som behövde göras vara att smörja upp sätena och göra en mycket grundlig rengöring. 

Karossen hade också klarat sig väldigt bra i garaget, det fanns ingen rost alls på bilen. Allt bråte hade dock gjort att det fanns några bucklor bland annat i motorhuven, men dessa togs bort av en specialist kallad ”Dent Terminator”. Nu är karossen buckelfri, och har dessutom originallackeringen kvar, Jay Leno poängterar att Jaguar hade bra lackering på 60-talet. 

Den vackra raka sexan blänker och Jay Leno har kunnat behålla nästan varenda originaldetalj från 1960-talet. Kylaren klarar att hålla motorn vid rätt temperatur i det vara klimatet. Bilen har fått ett modernt batteri som inte är av retrosnitt, annars ser motorrummet ut precis som på 60-talet. För de som gillar bilar i orenoverat skick får Jaguaren sägas vara en riktig pärla. 

Jaguar E-type, eller XKE som den hette i USA, har vid flera tillfällen korats till världens vackraste bil. Designen är lika sensationell idag som när det kom i början av 1960-talet.
– Folk blev som galna när den kom på 60-talet, vilken fantastisk bil. Kvinnor som inte ens gillar bilar berömmer mig för Jaguaren, säger Jay Leno. 

Jaguar E-type överraskade alla när den presenterades på Genèves bilsalong 1961. Det inbjudna journalistuppbådet hade ingen aning om vad Jaguar hade förberett. Bilen var så intagande att självaste Enzo Ferrari erkände att det var det vackraste han sett. 

Jaguar XKE hade från början en 3,8-liters rak sexa på 270 hästkrafter och hade en respektingivande toppfart på 240 km/h. Bilen fanns både som coupé och som cabriolet. Senare kom bilen även med V12-motor. Idag är det de tidiga modellerna som är mest åtråvärda bland samlarna.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester