Innovationen: Nytt saltbatteri laddas på sekunder

Forskare har gjort ett nytt genombrott som ska ge batterier som laddar supersnabbt. Ett nytt batteri som görs med vanligt salt istället för litium laddas upp på några sekunder. Hemligheten bakom upptäckten är att superkondensatorer kombineras med battericeller på ett helt nytt sätt. 

En av de största akilleshälarna med elbilar är att laddningen fortfarande tar relativt lång tid. Många elbilar behöver över 30 minuter för att toppa upp batteriet från 20 till 80 procent på en snabbladdare. Även om pauser är sköna på långresan skulle många önska att laddningen gick olika snabbt som att tanka en bensinbil. 

Nu kan de bli bönhörda. Forskare vid Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) uppger att de uppfunnit en ny typ av batteri som går att ladda på bara några sekunder. Studien av den nya tekniken publicerades nyligen i tidskriften “Energy Storage Materials”.

Det nya batteriet använder sig av teknik från superkondensatorer i kombination med vanliga battericeller som har en elektrolyt av vanligt salt. Superkondensatorer är en energilagringsenhet som har en väldigt hög energitäthet och kan laddas upp och laddas ur väldigt snabbt. De lagrar dock relativt små mängder energi och kan inte ge bilen någon längre räckvidd. Genom att kombinera dem med battericeller gjorde forskarna det möjlighet att få fördelarna från båda teknikerna. 

Laddningen ska gå på endast några sekunder, och istället för litium användes vanligt salt som huvudingrediens i batterikemin. Det kan göra batteriet både mer hållbart och billigare. Hybridsystemet beskrivs som ett ett “genombrott för att övervinna de nuvarande begränsningarna för energilagringssystem”, enligt ett uttalande  från KAIST

Forskarna uppger att batteriet passar för elbilar, men också andra eldrivna fordon och farkoster, även flygplan. Professor Kang och forskarteamet noterade att det supersnabbladdande batteriet har en energitäthet på 247 Wh/kg och en effekttäthet på 34 748 W/kg. De siffrorna är inte så imponerande, men spelar mindre roll med tanke på hur snabbt batteriet kan laddas. När batteriet kan finnas i produktion har forskarna inte gått ut med.
Källa:  Choi JH, Kim DW, Jung DH, Kim KH, Kim J, Kang JK. 2024;68:103368. doi: 10.1016/j.ensm.2024.103368
LÄS MER: