IF Metalls nya drag stoppar Teslas fabrik

Nu försöker IF Metall stoppa Teslas fabrik utanför Berlin. Ett svenskt företag som gör aluminiumprofiler till nya Teslabilar tas ut i sympatistrejk och blockad, uppger Ekot. 
– Det kommer bli ordentliga störningar i produktionen, och det är naturligtvis syftet, säger IF Metalls strejkgeneral Veli-Pekka Säikkälä.

Teslastrejken har nu pågått i tre veckor och har trappats upp i flera steg. Nu tar IF Metall ytterligare ett steg för att försöka få Tesla i Sverige att teckna kollektivavtal. De riktar nu in sin mot Teslas Gigafactory i Grünheide i Berlin. Ett svenskt företag som levererar delar till fabriken tas ut i sympatistrejk och blockad från och med nästa fredag, uppger Ekot.
– Utan den detaljen kan man inte leverera bilen. Så det är väldigt kännbart, säger Veli-Pekka Säikkälä, till Dagens Arbete.

Företaget Hydro Extrusions i Vetlanda tillverkar aluminiumprofiler som används i Teslas bilar. Profilerna är viktiga för krocksäkerheten i bilarna och kan omöjliggöra produktion. I fabriken tillverkas Tesla Model Y som är Sveriges mest sålda bilmodell i år.
– Det är väldigt stor risk att det kommer att bli ordentliga störningar i produktionen och det är naturligtvis det som är syftet för att vi ska få Tesla att teckna kollektivavtal, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall till Ekot.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester